Всичко ново в iOS 16.4: Емоджи символи, уеб насочени известия, опростяване на бета инсталацията и много други

Apple пусна днес актуализациите за iOS 16.4, iPadOS 16.4, macOS Ventura 13.3, watchOS 9.4 и tvOS 16.4 за разработчиците след триседмично чакане за ново бета съдържание. Софтуерът добавя редица нови функции, вариращи от нови емоджи знаци до уеб насочени известия на iOS устройства.

Нови емотикони

iOS 16.4 и сродните му актуализации включват нови символи за емотикони Unicode 15, които бяха одобрени за първи път през септември 2022 г. Новите опции за емотикони включват клатеща глава, розово сърце, синьо сърце, сиво сърце, магаре, лос, черна птица, гъска, крило, медуза, зюмбюл, грахова шушулка, джинджифил, ветрило, гребен, флейта, маракаси и редица опции за обърната наляво и надясно ръка.

iOS 16

Safari Web Push Notifications на iPhone и iPad

Уебсайтове, които са добавени към началния екран на iPhone или iPad като уеб приложение, могат да изпращат уеб Push известия в iOS 16.4/iPadOS 16.4, точно както на Mac.

ios 16 4 уеб насочени известия
Това е функция, която Apple обяви за първи път на WWDC с представянето на iOS 16 и вече е готова да започне да се разпространява. Уеб приложенията, добавени към началния екран на потребителя, могат да поискат разрешение за получаване на насочени известия чрез бутон „Абониране“ или друго подобно директно взаимодействие.

Както при Mac, ‌iPhone‌ или ‌iPad‌ ще подкани потребителя да даде разрешение на уеб приложението да изпраща известия, а известията могат да се управляват на базата на уеб приложение в раздела Известия на приложението Настройки. Известията от уеб приложения работят точно като известията от други приложения, показвайки се на заключения екран, в Центъра за известия и на сдвоен Apple Watch.

Имайте предвид, че за да получавате насочени известия за уебсайт, ще трябва да го добавите към ‌Начален екран‌. Уеб разработчиците също трябва да внедрят поддръжка за тази функция, така че тя може да не работи на iOS 16.4 и iPadOS 16.4 веднага.

Съсредоточете се върху поддръжката за уеб насочени известия

Известията за уеб приложенията на ‌Начален екран‌ могат да бъдат включени във Focus, така че да могат да бъдат включени в ежедневни резюмета и има опции за конфигуриране къде и как да получавате уеб известията.

Потребителите, които добавят едно и също уеб приложение към своя ‌Начален екран‌ на повече от един ‌iPhone‌ или ‌iPad‌, ще видят, че режимът на фокус се прилага автоматично към всички тях.

Значки за уеб приложения на началния екран

Уеб приложенията, добавени към ‌Начален екран‌, могат да показват значки, за да информират потребителите за предупреждения и известия, подобно на значките за обикновени приложения. Значките се показват, след като потребител даде разрешение за разрешаване на известия, като уеб приложенията показват текущия брой значки.

Добавете към началния екран за браузъри на трети страни

Браузъри на трети страни като Chrome вече могат да позволяват на потребителите да добавят уебсайтове и уеб приложения към ‌Начален екран‌ от менюто Споделяне.

Промени при включване в бета версия

С бета версиите на iOS 16.4 и iPadOS 16.4 тези, които са записани в програмата за разработчици на Apple, могат да включат бета версиите за разработчици директно от секцията Актуализация на софтуера в приложението Настройки.

бета актуализации на ios 16 4
Това ще елиминира необходимостта от инсталиране на профил от Центъра за разработчици, за да получите бета версии за разработчици, опростявайки процеса на изтегляне на бета версия. Има и опция за публични бета тестери, които искат да инсталират актуализации с по-малко проблеми.

Обърнете внимание, че това ще сложи край на публичното споделяне на бета профили на разработчици, тъй като инсталирането на бета версия на разработчици ще изисква всеки човек да влезе в Apple ID, свързан с акаунт на разработчици.

Надграждане на HomeKit Architecture

iOS 16.4, iPadOS 16.4 и ‌macOS Ventura‌ 13.3 въвеждат отново актуализацията на архитектурата на HomeKit, която беше изтеглена от iOS 16.2 поради широк набор от грешки в HomeKit, които добави.

надграждане на архитектурата на homekit
В раздела „Актуализация на софтуера“ на приложението Home потребителите на ‌iPhone‌ и ‌iPad‌, които все още не са надстроили до новата архитектура, виждат опция „Налично надграждане на дома“ след актуализиране до iOS 16.4.

Новата ‌HomeKit‌ архитектура има за цел да подобри надеждността и ефективността на комуникацията между аксесоарите за интелигентен дом и устройствата на Apple.

Първоначалното стартиране накара някои ‌‌HomeKit‌‌ устройства да изчезнат от настройките на ‌‌HomeKit‌‌ или да останат със състояние „конфигуриране/актуализиране“. Това също доведе до неуспех на поканите за споделяне на дома с други и наруши ‌‌HomeKit‌‌ защитения видеозапис за някои.

Подкасти

Apple направи няколко актуализации на приложението Podcasts. Достъпът до каналите е наличен в секцията „Библиотека“, а „Напред“ сега ви позволява да възобновите епизоди, да започнете запазени епизоди и да премахнете епизоди, които искате да пропуснете.

Apple Podcasts iOS 16 4
За CarPlay вече има опция да продължите откъдето сте спрели подкаст с Up Next или да намерите нови опции за подкаст в Browse.

Apple Podcasts CarPlay iOS 16 4

Профил на приложението Apple Music

Вече има забележим бутон за достъп до вашия профил в приложението Apple Music, което улеснява достъпа до настройките на профила.

икона на Apple Music профил

Преглед на покритието на AppleCare

В приложението Настройки вече има актуализиран интерфейс „Покритие“, който ви показва информацията за гаранцията на вашия ‌iPhone‌ и свързаните устройства като Apple Watches и AirPods.

покритие на устройство на Apple ios 16 4

Преки пътища

Има опции в Shortcuts за създаване на работни потоци, които заключват екрана на устройството и контролират постоянно активния дисплей, плюс има опция за автоматично активиране или деактивиране на Stage Manager на ‌iPad‌. Apple също добави опция Siri да обявява известия като действие, което може да бъде включено в пряк път.

опции за бърз достъп ios 16 4

Визуализации на съдържание за Mastodon в съобщения

Когато изпратите връзка към публикация на Mastodon до някого в приложението Messages, тя вече показва визуализация на споделеното съдържание, а не просто връзка с изображение.

Преглед на съобщенията на ios 16 4 mastodont

5G за Турция

Поддръжката на 5G е активирана в Турция с iOS 16.4.

Съвети Ръководства за потребителя

Приложението Tips вече показва ръководства за потребителя за ‌iPhone‌ и други устройства, които може да използвате с ‌iPhone‌, включително Apple Watch, AirPods и HomePod. В предишните версии на iOS приложението Съвети предлагаше само ръководството за потребителя на ‌iPhone‌.

съвети ръководства за потребителя ios 16 4

Режим на фокусиране

Има филтър за винаги включен дисплей, който може да бъде активиран за режим на фокусиране.

филтри за режим на фокусиране ios 16 4

5G самостоятелна поддръжка за T-Mobile

Собствениците на 5G iPhone, които използват T-Mobile, могат да включат нова 5G опция, която им позволява да се свързват към 5G самостоятелната мрежа на оператора.

Като 9to5Mac посочва, че 5G самостоятелната мрежа от T-Mobile стартира миналия ноември и се очаква да позволи скорости на връзката до 3Gb/s на смартфони на Samsung. T-Mobile скоро може да разшири опцията за по-бързо свързване към други устройства като ‌iPhone‌.

По-подробно време за наличност на сателит за спешно SOS

За функцията Emergency SOS via Satellite, Apple вече ще информира потребителите кога следващият сателит ще премине по-подробно. Apple преди предоставяше опциите „Налично скоро“ и „Налично за X“ за времето за функцията, но сега ще даде конкретни часове и минути.

  • Следващият сателит е наличен през [x]Час(ове) и [x]Минути)
  • Следващият сателит е наличен през [x]Часа)
  • Следващият сателит е наличен през [x]Минути)
  • Следващият сателит ще бъде наличен след по-малко от 1 минута

Спестовна сметка с висока доходност на Apple Card

Актуализацията на iOS 16.4 полага основите за високодоходната спестовна сметка за собствениците на Apple Card, която Apple обяви през октомври. Кодът в iOS 16.4 има препратки към номера на маршрути и сметки, текущо салдо, спечелени лихви, управление на данни, налични средства за теглене и др.

Спестявания с Apple Card
Apple ще насърчи клиентите да се запишат за спестовна сметка, като предоставя съобщение, което гласи „Прехвърлете баланса си в Apple Cash във вашата спестовна сметка и започнете да печелите лихва днес“ и „Можете да прехвърлите до [amount] от Apple Cash към вашата спестовна сметка с една транзакция и започнете да печелите лихва днес.

Както при ‌Apple Card‌, високодоходната спестовна сметка ще се предлага чрез Goldman Sachs. Собствениците на ‌Apple Card‌ ще могат да се включат за автоматично депозиране на Daily Cash, така че да печелят лихви. Спестовната сметка може да бъде въведена заедно с iOS 16.4, но все още не е налична в приложението Wallet.

Дата на стартиране

iOS 16.4, iPadOS 16.4 и ‌macOS Ventura‌ 13.3 ще бъдат пуснати през пролетта, според Apple. Пролетта започва на 20 март и продължава до 20 юни.

Източник : www.macrumors.com