Въображаемият редизайн на Mac Mini твърди, че Apple трябва да вземе назаем от Mac Studio

С настоящия дизайн на Mac mini, датиращ от повече от десетилетие, един MacRumors Потребителят на forums си представи как може да изглежда редизайнът, ако Apple приеме намеци от Mac Studio.

mac mini с дизайн на mac studio
Идеята идва основно от потребителя на форумите на MacRumors „Rickroller“, който сподели основни изображения на концепцията по-рано днес. Те предполагат, че подобен на Mac Studio дизайн може да донесе значителни термични подобрения на ‌Mac mini‌, за да позволи по-добра производителност и дори да добави някои прости подобрения на качеството на живот, като предни USB-C портове и SDXC четец на карти.

Лийкърът Jon Prosser сподели рендери на пълен редизайн за ‌Mac mini‌ в началото на 2021 г., за който се смята, че е предназначен за модел от серия M1 Pro или M2. Дизайнът изобразява по-малко шаси с “подобен на плексиглас” плот, но не се появи с най-новите модели M2 и ‌M2‌ Pro ‌Mac mini‌ миналата година.

m2 pro mac miniUnibody дизайнът на ‌Mac mini‌, 2010 г. до днес.

През 2022 г. анализаторът на Apple Минг-Чи Куо предупреди, че следващите модели ‌Mac mini‌ ще имат същия дизайн като предишните модели. Гледайки към бъдещето, Куо отново вярва, че новите модели ‌Mac mini‌ през 2024 г. ще имат точно същия дизайн като своите предшественици.

‌Mac mini‌ в момента разполага със сребрист алуминиев unibody дизайн, който Apple представи през 2010 г. Той е използвал този дизайн за всеки ‌Mac mini‌, с изключение на предлагането на цвят Space Gray през 2018 г. Към момента, в който следващото поколение модели ‌Mac mini‌ стартират през 2024 г., този дизайн ще бъде на 14 години – превръщайки се в най-дълго използвания дизайн на Apple в историята на компанията.

mac mini с дизайн на mac studio отзадПредложен ‌Mac mini‌ редизайн, отзад.

БлумбъргМарк Гурман наскоро предположи, че Apple няма планове да актуализира Mac Studio с чиповете ‌M2‌ Max и ‌M2‌ Ultra в близко бъдеще. Основната причина за решението изглежда е промяната в посоката на Apple silicon Mac Pro, който сега ще има чипа M2 Ultra като опция от най-високо ниво и ще предлага ограничена модулност. Apple може да остави ‌Mac Studio‌ без обновяване на хардуера за известно време и дори може да прекрати продуктовата линия, подобно на iMac Pro от 2017 г., който служи като спирачно устройство до пускането на ‌Mac Pro‌ от 2019 г.

m2 pro mac miniЗадната част на ‌M2‌ Pro ‌Mac mini‌ и избор на портове.

Ако ‌Mac Studio‌ наистина бъде преустановено някъде през следващите няколко години, ‌Mac mini‌ след 2024 г. може да е още по-вероятно да възприеме дизайн, подобен на Mac Studio, тъй като вече няма да има риск от по-нататъшно канибализиране на ‌Mac Studio‌ с подобен дизайн. Apple често въвежда нови дизайни и функции на своите устройства от висок клас, преди бавно да ги приложи към други продукти в гамата, като квадратния индустриален дизайн на 2018 iPad Pro, който най-накрая започна да доминира в цялото последно поколение iPad гама при пускането на ‌iPad‌ от 10-то поколение миналата година.

Какво се очаква за дизайна на ‌Mac mini‌ след 2024 г. не е ясно и вероятно дори все още не е взето твърдо решение от Apple, но като се има предвид колко дълго компанията се е придържала към дизайна на алуминиевия unibody, редизайн някъде през 2025 г. или след това е много добър правдоподобен.

Източник : www.macrumors.com