Вътрешен документ на Apple от Leaker „Unknownz21“ потвърждава, че Wi-Fi 6E ще бъде ограничен до моделите iPhone 15 Pro

Множество слухове предполагат, че моделите iPhone 15 от следващо поколение ще приемат стандарта Wi-Fi 6E, който Apple вече представи в iPad Pro и MacBook Pro, а сега се появява изтекъл документ, който потвърждава плановете на Apple.

iphone 15 pro wifi 6e
Изхожда от изследовател и Лийкър на Apple Unknownz21 (@URedditor), документът съдържа диаграми на архитектурата на антената на ‌iPhone 15‌. D8x се отнася за моделите ‌iPhone 15‌ Pro и информацията показва, че по-бързата спецификация Wi-Fi 6E ще бъде ограничена до ‌iPhone 15‌ Pro и ‌iPhone 15‌ Pro Max.

Стандартните модели ‌iPhone 15‌, обозначени като D3y, ще продължат да използват Wi-Fi 6 вместо Wi-Fi 6E. За допълнителна справка D7x се отнася за iPhone 14 Pro и Pro Max, а D2y се отнася за iPhone 14 и 14 Plus, като документът очертава промените в дизайна на антената между ‌iPhone 14 Pro‌ и ‌iPhone 15‌ Pro. MacRumors е видял допълнителна документация, която показва, че Wi-Fi 6E ще бъде функция само за Pro.

Към момента Wi-Fi 6E вече е добавен към някои от продуктовата гама на Apple, но е ограничен до най-новите модели ‌iPad Pro‌, Mac mini и MacBook Pro. Apple досега не е ограничавала новите Wi-Fi стандарти до Pro iPhone, но моделите ‌iPhone 15‌ Pro ще имат няколко функции, които не са налични в ‌iPhone 15‌, и ограничаването им има смисъл от гледна точка на цената и наличността.

Wi-Fi 6E позволява на устройствата да се свързват с рутери и модеми, които поддържат стандарта Wi-Fi 6E, но това е по-нова технология и все още не е широко разпространена. Wi-Fi 6E рутерите са лесно достъпни, но тъй като започнаха да се пускат едва през последните няколко години, много хора и фирми все още не са надстроили. Wi-Fi 6E рутерите включват 6 GHz честотна лента в допълнение към 2,4 и 5 GHz ленти, а за да използвате 6 GHz, са необходими както Wi-Fi 6E рутер, така и Wi-Fi 6E устройство.

В сравнение с Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E предлага по-голяма честотна лента, осигурявайки по-бързи скорости на свързване, по-ниска латентност и увеличен капацитет. Wi-Fi 6E осигурява 1,2 GHz повече спектър в честотната лента от 6 GHz и може да поддържа гигабитово покритие на целия дом, мулти-гигабитова свързаност за места и има честотната лента за по-високи потоци от данни като тези, използвани за AR и VR изживявания.

Тъй като Wi-Fi 6E изисква и рутери, и устройства да поддържат стандарта, в момента това е до голяма степен празна лента с малък трафик, което означава, че моделите ‌iPhone 15‌ Pro с Wi-Fi 6E ще могат да се свързват към Wi-Fi 6E мрежи които нямат голяма конкуренция по отношение на трафика от други устройства.

Неизвестенz21 в миналото е изтекла информация за устройства като ‌iPhone 14‌, а през 2020 г. той успя да намери копие на iOS 14 преди стартирането й, споделяйки подробности за актуализацията. Неизвестенz21 каза MacRumors че диаграмата е „само върхът на айсберга“ и че допълнителните изтичания на информация за серията ‌iPhone 15‌, включително пълни изображения, ще се появят преди, когато моделите ‌iPhone 15‌ са планирани да преминат към етапа EVT (тест за инженерно валидиране) през Март.

Документите, които той е получил, също потвърждават, че моделите ‌iPhone 15‌ Pro ще разполагат с по-бързи 3nm A17 чипове и полупроводникови бутони за сила на звука и захранване. Моделите ‌iPhone 15‌ ще продължат да използват чипове A16, както се говореше по-рано, и няма да разполагат с преработените бутони за сила на звука.

Източник : www.macrumors.com