Доклад подчертава опасността от използването на AirTags за проследяване на кучета

AirTags може да са удобен начин за проследяване на кучета, които може да се свалят от каишка или да се изгубят по друг начин, но има опасности, свързани с практиката, както е посочено в доклад от The Wall Street Journal.

Дюи въздушен етикет
С диаметър 1,26 инча, ‌AirTags‌ могат лесно да се поберат на нашийника на кучето, но този размер също така прави устройствата за проследяване достатъчно малки, за да ги погълнат, поне за средно до голямо куче, а бързото търсене в интернет показва множество инциденти, при които кучета изядоха AirTag.

Разказа собственикът на куче Колин Мортимър The Wall Street Journal че AirTag от нашийника на кучето му Софи е изчезнал. Той го проследи с приложението Find My и успя да го накара да възпроизведе звук, като звукът идваше от стомаха на другото му куче, Sassy. Sassy успя да хвърли все още функциониращия AirTag, но понякога тези инциденти може да изискват операция.

В Reddit доберман на потребител погълна AirTag, докато друг потребител съобщи, че е гледал куче в кучешкия парк да яде AirTag. А MacRumors читател също видя инцидент с поглъщане на куче и AirTag, което предполага, че случайното използване на AirTag от кучета не е супер рядко явление. Всъщност ветеринарен лекар от Луизиана каза The Wall Street Journal че е лекувал шест кучета, които са погълнали AirTag през последните 18 месеца и във всеки случай AirTag първоначално е бил прикрепен към нашийника на кучето.

Apple не препоръчва ‌AirTags‌ да се използват за проследяване на домашни любимци или деца и всъщност каза, че това не е нещо, което хората трябва да правят, тъй като ‌AirTags‌ са предназначени за проследяване на предмети, а не на живи същества. ‌AirTags‌, които са погълнати, могат да преминат безопасно през храносмилателната система на домашни любимци, но може да има усложнения, ако AirTag се разпадне.

Вътре в AirTag има батерия CR2032 и ако се повреди, някои батерии могат да изтекат разяждащо вещество, което може да увреди стомаха или устата на домашния любимец, ако батерията се дъвче, или да доведе до отравяне. Ан Хоенхаус, старши ветеринарен лекар в Медицинския център за животни Шварцман в Ню Йорк, каза, че ако куче изяде AirTag, то трябва да излезе „възможно по-бързо“.

Собствениците на кучета, които прикрепят AirTag към нашийник за домашни любимци, трябва да търсят такъв, който е възможно най-сигурен, без висящ компонент, който кучето може да достигне или да сдъвче, като TagVault от Elevation Lab. На пазара има много опции за нашийници за кучета AirTag, но няма надзор за тези продукти, нито Apple препоръчва някой от тях, така че трябва да се използват с повишено внимание.

Източник : www.macrumors.com