Най-добрият уеб браузър за Mac: Safari, Edge, Chrome, Firefox и др

Има голям шанс да не сте чували за Вивалди или поне за браузъра, а не за венецианския композитор от 17-ти век. Това е име, с което трябва да се запознаете, тъй като компанията е основана от Йон фон Тецхнер, който е съосновател на Opera през 1994 г.

Vivaldi има два основни фокуса: поверителност и персонализиране. Така че, ако искате да поемете контрола върху изживяването си при сърфиране по детайлен начин, тогава това може да е граалът в края на вашето търсене.

В основата си Vivaldi е подобен на Opera, тъй като използва двигателя Chromium. Това му дава предимството, че можете да използвате добавките на Chrome. Там, където се различава, е отношението към вашите данни. След като зададете парола на вашия Mac, можете да синхронизирате устройствата си (само macOS, Windows, Linux или Android в момента), знаейки, че всичко е защитено с криптиране от край до край, което дори Вивалди не може да види. Злоупотребяващите реклами, които ви проследяват, са блокирани по подразбиране и има различни други настройки за минимизиране на всякакви намеси в поверителността ви.

Подобно на Opera, Vivaldi има странична лента, съдържаща различни опции като изтегляния, отметки, история, плюс няколко иновативни опции. Едната е Notes, която ви позволява бързо да записвате информация, без да се налага да напускате браузъра, и дори можете да включите екранни снимки. Това е чудесно, ако проучвате нещо или просто искате да запомните цитат. Можете също да създавате групи раздели и да ги подреждате на две нива в лентата с менюта. Това обаче не е всичко! Vivaldi ви позволява да зададете дали лентата с раздели да се показва в традиционната вертикална позиция в горната част на страницата или да я преместите към страните или по дъното. Можете също така да отворите няколко раздела наведнъж в изглед на разделен екран, така че да можете да работите върху тях едновременно.

Уеб панелите са друга умна функция, тъй като позволяват на потребителите да настройват мини версии на уеб страници, които могат да бъдат достъпни чрез щракване върху името на панела. Това е най-подходящо за услуги за съобщения, но също и за Twitter и сайтове, оптимизирани за мобилни устройства, тъй като те ще се поберат в изгледа с една колона.

Ще намерите и допълнителни опции в лентата в долната част на страницата, включително възможността за заснемане на екранна снимка, регулиране на нивото на мащабиране чрез плъзгач, изключване на изображения и видеоклипове на страница, както и изчерпателен списък на страница действия, които можете незабавно да активирате или деактивирате, като щракнете върху квадратче за отметка.

Vivaldi вече предлага интегрирани приложения за поща и календар, които могат да ви помогнат да останете организирани, без изобщо да се налага да напускате браузъра, плюс функцията Vivaldi Translate означава, че можете да търсите думи и фрази, които не са на родния ви език, но без Google да вижда какво искате превеждам.

Поддържането на духа на отворения код жив е скорошната интеграция на Mastodon, обединената алтернатива на изпълнения с омраза Twitter огън на суетата на Илон Мъск.

Има толкова много за изследване във Vivaldi и той продължава да расте със стабилни темпове. Това може да е един от най-новите браузъри наоколо, но смятаме, че може да бъде начинът, по който всички ще вървят в бъдеще.

Източник: www.macworld.com