Неинвазивната технология на Apple за измерване на кръвната захар за бъдещия Apple Watch достига етапа на „доказателство за концепцията“

Apple постигна забележителен напредък в неинвазивната технология за мониторинг на кръвната захар, според нов доклад от БлумбъргТова е Марк Гърман. Планирана като бъдеща функция на Apple Watch, Apple иска да използва функцията, за да позволи на диабетици и други да тестват нивата на кръвната си захар, без да е необходимо да убождат кожата за кръвен тест.

функция за измерване на кръвната захар на Apple Watch
За да тества нивата на глюкозата без кръв, Apple разработва силиконов фотонен чип, който използва оптична абсорбционна спектроскопия, за да излъчва светлина от лазер под кожата, за да определи концентрацията на глюкоза в тялото. Технологията е в етап на „доказателство за концепцията“, който е жизнеспособен, но трябва да бъде кондензиран до размер, който може да се побере в носимо устройство.

В момента прототипът на устройството е с размери, подобни на iPhone и може да се прикрепи към ръката на човек. Това е по-малко от предишна версия, която беше достатъчно голяма, за да изисква плот.

TSMC разработи основния чип за захранване на прототипа, но Apple преди това работи с Rockley Photonics за създаване на сензори и чипове за мониторинг на глюкозата. Rockley Photonics през 2021 г. представи цифрова сензорна система, която според нея може да следи телесната температура, кръвното налягане, тенденциите на глюкозата, хидратацията, алкохола, лактата и др. Rockley Photonics даде да се разбере, че Apple е най-големият му клиент в регулаторните документи, но Apple в крайна сметка прекрати връзката.

Apple има стотици инженери в своята Exploratory Design Group (XDG), които работят по проекта, но технологията все още е далеч от години. Според Блумбърг, XDG е подобен на проекта за изследване и развитие на X на Google и е най-тайното начинание на Apple. Apple е похарчила стотици милиони долари за разработване на неинвазивен мониторинг на глюкозата.

Първоначално Apple започна работа по алтернативен мониторинг на глюкозата, след като закупи RareLight през 2010 г. по инструкции на Стив Джобс. В продължение на много години Apple използва стартираща компания, наречена Avolante Health LLC, за да работи тихо по проекта в тайно съоръжение, преди да бъде прехвърлен към XDG.

Технологията за откриване на глюкоза под кожата се подлага на изпитания върху хора през последните 10 години, като Apple използва тестова група от хора, които имат преддиабет и диабет тип 2, както и такива, които не са били диагностицирани като диабетици.

Apple иска да може да предупреждава хората, ако са в преддиабет, позволявайки промени в начина на живот, преди да се развие пълен диабет. Регулаторният екип на Apple провежда ранни дискусии за получаване на одобрение от правителството за технологията.

Източник : www.macrumors.com