Новият Mac Mini с 256 GB място за съхранение има по-ниски SSD скорости от предишния модел

Докато новият Mac mini с чип M2 има по-ниска начална цена от $599, базовият модел с 256GB памет има по-ниски скорости на четене и запис на SSD в сравнение с модела от предишното поколение с чип M1 и 256GB памет.

Mac mini M2 2023
Разглобяване на новия Mac mini, споделено от YouTube канала Brandon Geekabit, разкрива, че 256GB моделът е оборудван само с един 256GB чип за съхранение, докато същата конфигурация с чипа M1 има два 128GB чипа. Тази разлика обяснява защо новият модел има по-бавен SSD, тъй като множество NAND чипове позволяват по-високи скорости.

Потвърдихме с приложението за сравнителен анализ Blackmagic Disk Speed ​​Test, че SSD скоростите на четене и запис за новия 256GB Mac mini са около 1500 MB/s, което е от 30% до 50% по-бавно от скоростите на четене и запис за еквивалентния предишен модел на поколение, въпреки че резултатите от бенчмарка и производителността в реалния свят могат да варират.

Клиентите, които търсят най-бързите SSD скорости, трябва да се уверят, че са конфигурирали своя M2 Mac mini с поне 512 GB памет, за да избегнат този проблем. По-бавното SSD може да повлияе на скоростта на прехвърляне на файлове, а цялостната производителност също може леко да се влоши, тъй като Mac временно използват SSD пространството като виртуална памет, когато физическата RAM е напълно използвана.

Що се отнася до Mac mini от по-висок клас с чипа M2 Pro, базовият модел с 512GB място за съхранение също има един NAND чип, според разглобяване, споделено от Brian Stucki от MacStadium. Въпреки това, Mac mini никога не е бил предлаган с чип M1 Pro, така че няма директно сравнение за този модел по отношение на скоростта на SSD.

13-инчовите модели MacBook Pro и MacBook Air с чип M2 и 256GB място за съхранение също имат по-ниски SSD скорости поради един NAND чип и очевидно Apple не е решила да промени курса си с новия Mac mini.

В изявление, споделено с На ръба миналата година Apple заяви, че базираните на M2 компютри Mac имат “още по-бърза” производителност за дейности в реалния свят, но не е ясно дали изявлението се отнася до производителността на SSD или цялостната производителност на системата:

Благодарение на повишената производителност на M2, новият MacBook Air и 13-инчовият MacBook Pro са невероятно бързи, дори в сравнение с лаптопите Mac с мощния чип M1. Тези нови системи използват нов NAND с по-висока плътност, който осигурява 256GB съхранение с помощта на един чип. Докато бенчмарковете на 256GB SSD може да покажат разлика в сравнение с предишното поколение, производителността на тези базирани на M2 системи за дейности в реалния свят е дори по-бърза.

Свързахме се с говорител на Apple за допълнителен коментар по въпроса и ще актуализираме тази история, ако получим отговор.

Източник : www.macrumors.com