Осем полезни съвета за собствениците на нови AirPods и AirPods Pro

Току що взехте нови AirPods или AirPods Pro? Ако е така, събрахме удобен списък със съвети, трикове и функции, за които може би не знаете, за да ви запознаем с новите ви слушалки.

Първо, ако сте нови за AirPods, имаме списък с полезни основни съвети как да използвате своите AirPods.

Основи на AirPods

8 полезни съвета за AirPods за нови собственици

1. Пазете своите AirPods в безопасност с Find My

Най-новите AirPods на Apple, включително AirPods 3 и ‌AirPods Pro‌ 2, включват интеграция Find My, така че ако бъдат откраднати или изгубени, можете да ги проследите с приложението Find My. AirPods могат да се възползват от мрежата ‌Find My‌, за да можете да използвате iPhone, iPad и Mac на други хора, за да откриете изгубен комплект AirPods, където и да се озоват, стига батерията да издържи.

уведомете, когато останете зад airpods
Също така ще искате да се уверите, че сте активирали „Известие при изоставяне“, за да можете да получите предупреждение веднага, ако сте навън и сте забравили своите AirPods някъде. За да го включите, отворете приложението ‌Find My‌, докоснете вашите AirPods в списъка и включете опцията „Уведомяване, когато са изоставени“. Тези ‌Намери‌ функции работят и за AirPods Max.

‌AirPods Pro‌ 2 отиват дори по-далеч и включват вграден високоговорител в калъфа, така че можете да използвате функцията „Възпроизвеждане на звук“, за да ги проследите, ако се изгубят някъде наблизо.

2. Активирайте или деактивирайте автоматичното превключване на устройства

AirPods на Apple имат функция, която им позволява автоматично да се свързват с всяко устройство, което се използва активно, така че ако превключите от вашия iPhone на вашия Mac, връзката AirPods е предназначена да преминава от едно устройство към друго, както правите вие.

Автоматичното превключване може да бъде полезно, но има случаи, в които може да не искате да е включено, ако превключва между устройства неподходящо. Можете да го управлявате, като следвате тези стъпки.

airpods автоматично превключване

 1. Свържете вашите AirPods към вашия ‌iPhone‌.
 2. Отворете приложението Настройки.
 3. Докоснете вашите AirPods в секцията под Apple ID.
 4. Докоснете „Свързване с този ‌iPhone‌“.
 5. Изберете „При последно свързване с този ‌iPhone‌“, за да изключите автоматичното изключване, и изберете „Автоматично“, за да го включите.

С включено „Автоматично“ вашите AirPods ще се свържат с вашия ‌iPhone‌, когато той се използва активно и вашите AirPods са в ушите ви. С избрано „When Last Connected to This ‌iPhone‌“, AirPods ще се свързват само с последното свързано устройство, а не с устройството в активна употреба. Тази функция работи и с AirPods 2, ‌AirPods 3‌, ‌AirPods Pro‌ и ‌AirPods Max‌.

Имайте предвид, че ще трябва да деактивирате автоматичното превключване за всяко устройство, свързано към вашия акаунт в iCloud, ако не сте фен на функцията и искате да я изключите изцяло. Няма главен превключвател, като Apple го обработва на базата на всяко устройство.

3. Включете Announce Notifications

Благодарение на интегрирането на Siri, AirPods могат да обявяват всички ваши входящи известия, включително съобщения.

обявяване на известия airpods
Ето как да го включите:

 1. Отворете приложението Настройки.
 2. Докоснете „Известия“.
 3. Докоснете „Обявяване на известия“.
 4. Превключете „Обявяване на известия“.
 5. Включете „Слушалки“.

С включените Announce Notifications и Headphones, ‌Siri‌ ще прочете известия от приложения по ваш избор, когато имате AirPods, и ще ви даде възможност да отговорите. Така че, ако имате входящо текстово съобщение, ‌Siri‌ ще го прочете и ще ви даде възможност да изпратите отговор, без да използвате ръцете си.

Можете да изберете приложенията, с които искате да използвате Announce Notifications, за да можете да получавате важни показания, без да имате поток от известия, прочетени от ‌Siri‌.

4. Проверете живота на батерията на AirPods

Ако искате да следите живота на батерията на AirPods, има няколко начина да го направите. AirPods ще ви кажат нивото на батерията, когато ги свържете към устройство, или можете да използвате приспособлението „Батерия“ на ‌iPhone‌ или iPad.

как да проверите живота на батерията на AirPods на iPhone
‌Siri‌ също може да ви каже живота на батерията на вашите AirPods и ако вашите AirPods са свързани към вашия Apple Watch, контролният център предлага информация за живота на батерията. За повече относно различните начини да проверите живота на батерията на AirPods, ние имаме специално ръководство за батерията на AirPods.

airpods pro ask siri батерия

5. Използвайте сензора за сила, за да контролирате възпроизвеждането

Ако сте надстроили до ‌AirPods 3‌ или ‌AirPods Pro‌ 2 от оригиналните AirPods, AirPods 2 или ‌AirPods Pro‌, или ако сте нови за AirPods изцяло, може да не сте запознати с физическите контроли.

airpods 3 срещу airpods pro 5
‌AirPods 3‌ и ‌AirPods Pro‌ имат вграден сензор за сила в стеблото. Сензорът за сила може да се използва за контролиране на възпроизвеждането на мултимедия с различни натискания.

 • Едно натискане – Пускане/Пауза на аудио
 • Двойно натискане – Прескачане напред
 • Тройно натискане – Прескачане назад
 • Натиснете, когато има повикване – Отговорете на входящо повикване
 • Натиснете два пъти при повикване – затворете
 • Натиснете и задръжте – Активирайте ‌Siri‌ или превключете между ANC/Transparency (само за ‌AirPods Pro‌)

На ‌AirPods Pro‌ можете да персонализирате какво прави жестът на сензора за сила на продължително натискане, защото може да бъде настроен на Noise Control или ‌Siri‌. ‌AirPods 3‌ нямат активно шумопотискане и са ограничени до ‌Siri‌ за жеста натискане и задържане.

‌AirPods Pro‌ също имат достъпни жестове, базирани на докосване, за регулиране на силата на звука.

 • Плъзнете нагоре по ‌AirPods Pro‌, за да увеличите звука
 • Плъзнете надолу по ‌AirPods Pro‌, за да намалите звука

Имайте предвид, че ако имате AirPods 2, няма включен сензор за сила и тези жестове няма да работят. С AirPods 2 можете да докоснете два пъти, за да правите неща като възпроизвеждане/пауза, като жестът на докосване може да се персонализира в приложението Настройки.

6. Уверете се, че Spatial Audio е активирано

Пространственото аудио е функция, която предлага завладяващ триизмерен звук и е в състояние да следва движението на ‌iPhone‌ с поддържано аудио и видео. Пространственото аудио може да се включва или изключва с помощта на Центъра за управление и е достъпно за ‌AirPods 3‌, ‌AirPods Pro‌ и ‌AirPods Max‌.

 1. Когато вашите AirPods са свързани към вашия ‌iPhone‌ или ‌iPad‌, отворете Центъра за управление. Ако не знаете как, ние имаме ръководство.
 2. На плъзгача за сила на звука трябва да видите малка икона, която прилича на AirPods. Ако не го виждате, свържете отново своите AirPods.
 3. Натиснете дълго плъзгача за сила на звука.
 4. Докоснете опцията „Пространствено аудио“. пространствено аудио активиране
 5. Изберете между Изключено, Фиксирано или Проследено на главата (на поддържани устройства). опции за пространствено аудио

Off ще изключи изцяло пространственото аудио, докато Fixed ще позволи използването на пространствено аудио, но без функцията за проследяване на главата. Head Tracked позволява пълната пространствена аудио функция с включено проследяване на главата.

Можете също така да прегледате как звучи пространственото аудио, като свържете своите AirPods към телефона си, изберете ги в секцията Bluetooth на приложението Настройки и изберете опцията „Пространствено аудио“.

настройки за пространствен аудио тест
За още по-персонализирано изживяване докоснете Персонализирано пространствено аудио в секцията AirPods на приложението Настройки, като вашите AirPods са свързани. Вашият телефон ще използва камерата TrueDepth, за да сканира и двете ви уши за пространствено аудио, което е персонализирано за вас.

персонализирайте пространственото аудио
Пространственото аудио работи с приложението Apple TV и Apple Music, но много приложения на трети страни също го поддържат като Netflix, Disney+, HBO Max, YouTube и др.

7. Използвайте Active Noise Cancellation

Активното шумопотискане е функция по подразбиране на ‌AirPods Pro‌ и ‌AirPods Pro‌ 2, която работи веднага, но е полезно да знаете как да я включвате и изключвате. ANC се предлага и на ‌AirPods Max‌.

airpods и център за контрол на прозрачността

 1. С ‌AirPods Pro‌, свързан към вашия ‌iPhone‌, отворете Центъра за управление.
 2. Натиснете дълго върху иконата за сила на звука.
 3. Докоснете Контрол на шума.
 4. Плъзнете плъзгача до Noise Cancellation, Off или Transparency в зависимост от режима, който искате.
 5. Друга възможност е да натиснете и задръжте дръжката на AirPods, за да превключите ръчно между ANC и режим Transparency, или използвайте секцията ‌AirPods Pro‌ в приложението Настройки за достъп до Noise Control.
 6. Ако използвате приложението Настройки, плъзнете плъзгача за контрол на шума до предпочитаната от вас позиция. Вляво включва ANC, средата го изключва, а дясната страна включва Прозрачност.

Активното шумопотискане обикновено е функция, която е активирана, когато имате и двете си AirPods в ушите си, но има трик да я накарате да се включи, когато използвате само едното.

и един airpod

 1. Със свързан ‌AirPods Pro‌ стартирайте Настройки приложение на вашия ‌iPhone‌.
 2. Докоснете AirPods Pro раздел точно под вашия банер ‌Apple ID‌.
 3. Превъртете надолу, след което докоснете Достъпност.
 4. Превъртете отново надолу, след което под „Контрол на шума“ включете превключвателя до „Потискане на шума с One AirPod“.

8. Използвайте Adaptive Transparency (само за AirPods Pro 2)

‌AirPods Pro‌ от второ поколение имат разширена функция за прозрачност, която е в състояние да се адаптира към звуците около вас, като намалява силните шумове като строителни работи, сирени и други смущения, като същевременно не блокира всички звуци.

airpods pro адаптивна прозрачност
Обикновено е активиран по подразбиране, но ако искате да го изключите или да проверите отново, следвайте тези инструкции.

 1. Когато ‌AirPods Pro‌ 2 е свързан към вашия ‌iPhone‌, отворете приложението Настройки.
 2. Докоснете ‌AirPods Pro‌ 2.
 3. Превъртете надолу до Adaptive Transparency и го включете или изключете.

Adaptive Transparency ще намали всички силни звуци, така че е идеален за ежедневна употреба, както и за ситуации като концерти, където музиката може да е достатъчно силна, за да причини увреждане на слуха.

Научете повече

За да научите повече за вашите AirPods, имаме специален обзор на AirPods 3 и специален обзор на AirPods Pro 2, като и двата разглеждат всички различни функции и ще ви бъдат полезни, когато се научите да използвате новите си слушалки.

Източник : www.macrumors.com