Откриване на срив на iPhone 14 предупреждава полицията минути след инцидента рано сутринта в Тасмания

Функцията за откриване на катастрофи в iPhone 14 успя да предупреди полицията незабавно след инцидент рано сутринта в Тасмания, като получи помощ за жертвите в рамките на минути.

откриване на срив
Според Австралия ABC News, камион със задвижване на четирите колела, теглещ поплавък за коне, се сблъска с пън в Тасмания в 1:45 сутринта в понеделник. Crash Detection предупреди намиращата се наблизо полиция, която успя да стигне до мястото в рамките на осем минути, въпреки че пътниците бяха в безсъзнание.

Петима души на възраст от 14 до 20 години са откарани в болница, а един човек със сериозни наранявания е транспортиран до Мелбърн с въздушна линейка. При инциденти с животозастрашаващи наранявания незабавната помощ може да има голямо значение. „В случай, когато хората са загубили съзнание при катастрофа като тази, това със сигурност е нещо, което бързо предупреждава полицията“, каза полицейският инспектор на Тасмания Рут Ор. Полицаи също вече бяха в района, което помогна за времето за реакция.

Моделите ‌iPhone 14‌ на Apple излизат само от четири месеца, но функцията за откриване на срив вече е помогнала на множество жертви на инциденти, както и функцията Emergency SOS чрез сателит, която може да се свърже с полицията в спешни ситуации, когато WiFi и клетъчната услуга не са достъпни.

За съжаление, Crash Detection може също да задейства фалшиви положителни резултати, което може да бъде разочароващо за спешните служби около увеселителни паркове и ски курорти. През ноември диспечерите на Summit County в Юта казаха, че са забелязали голямо увеличение на случайните обаждания на 911, а точно тази седмица доклад от Японските новини каза, че пожарната служба на Кита-Алпи в Нагано е получила общо 134 фалшиви обаждания, предизвикани главно от Crash Detection, като тези обаждания са се случили между 16 декември и 23 януари.

Японските пожарникари не препоръчват изключване на Crash Detection, въпреки неудобството. „Това е ефективна функция в случай на наистина сериозна авария, така че не можем да искаме от потребителите да я изключат“, казаха те.

Apple вече коригира Crash Detection, като го оптимизира с актуализацията на iOS 16.1.2, за да намали фалшивите положителни резултати, но докладите от декември предполагат, че диспечери на 911 все още получават редица случайни обаждания. Шерифът на окръг Юта Съмит Джейми ФицСаймънс каза през декември, че Apple е наясно с проблема и че е необходимо повече уточняване. „Ние комуникираме с Apple, за да ги накараме да обърнат повече внимание на това, но изглежда, че се опитваме да превърнем боен кораб във вана“, каза FitzSimons.

Източник : www.macrumors.com