Подгответе се за Нова година с тези съвети за поддръжка на iPhone

Декември е към своя край и 2023 г. ще настъпи само след няколко седмици. С предстоящите ваканции и ваканции, краят на месеца е чудесно време да седнете и да направите малко поддръжка на iPhone, за да се подготвите за новата година.

Функция за поддръжка на iPhone за Нова година
Ако сте като много от нас тук в MacRumorsимате много боклуци под формата на снимки, които трябва да бъдат изчистени, стари приложения за изтриване, контакти за изчистване и други, така че решихме да съберем някои полезни предложения относно организацията и оптимизацията на ‌iPhone‌, които може да спести място и да направи устройството ви по-малко претрупано.

Изчистете старите снимки

Купих къща тази година и имам около хиляда снимки на олющена боя по тавана, следи по пода, съборени дървета, ефлоресценция в пространството за обхождане, преливащи улуци за дъжд и десетки други малки домашни проблеми, които човек снима. Ако сте в същата ситуация, сега е добър момент да организирате тези изображения в албуми, да ги изтеглите от ‌iPhone‌ в специален албум на вашия Mac или друго устройство или да ги изтриете.

изтриване организиране на снимки ios
На ‌iPhone‌ просто отворете приложението Photos, изберете всичко ненужно и го добавете към албум с Share Sheet или го изтрийте. Можете също да го преместите в нещо като приложението Файлове, за да запазите копие, което не претрупва вашето приложение „Снимки“, което ще направя.

iOS 16 добави удобна функция за обединяване на контакти, ако имате дубликати. Просто отворете приложението Контакти и то ще ви уведоми точно в горната част, ако има дубликати, които могат да бъдат обединени с докосване.

ios 16 обединява дублиращи се контакти
Ако имате стари контакти, с които вече не говорите, това също е добър момент да прегледате и изтриете всичко, което не е от значение, за да изчистите списъка си с контакти.

Изтриване на неизползвани приложения

Apple ви дава куп начини да се отървете от приложенията, които вече не използвате, но може би най-ефективният начин е просто да отворите приложението Настройки, да отидете на Общи и да изберете ‌iPhone‌ Storage. Оттам можете да видите какво заема много място и можете да се отървете от това, което вече не използвате, за да спестите както място на началния екран на вашия ‌iPhone‌, така и място за съхранение.

ios изтриване на неизползвани приложения

Изтриване на стари съобщения

Старите iMessages, особено тези с много изображения, могат да заемат изненадващо много място. Докато изтривате приложения, вижте Settings > General > ‌iPhone‌ Storage > Messages, за да видите какво заема най-много място в приложението. Оттам докоснете категория като снимки или видеоклипове, за да изтриете старо съдържание.

управление на съобщения за съхранение на приложения
Имайте предвид, че зареждането на вашите снимки и видеоклипове може да отнеме известно време.

Почистете стари напомняния и бележки

Докато преглеждате снимки, съобщения и неизползвани приложения, вероятно също така е добра идея да изчистите съответно стари Бележки и Напомняния от тези приложения.

управление на напомняния ios
Не съм добър в следването на бележките по-специално и те могат да бъдат претрупани със съдържание, което вече не ми трябва. Не е голяма работа, но е освежаващо да го изпразвате от време на време. Изтриването на бележки е толкова лесно, колкото отваряне на приложението Бележки и плъзгане наляво, а същото важи и за напомнянията.

Прегледайте вашите настройки за уведомяване

В течение на годината е лесно да изтеглите приложения, да забравите за тях и да отхвърлите излишните известия, които започвате да получавате и които всъщност не са ви необходими. Изтриването на приложения решава проблема, но може да имате приложения, които искате да запазите и от които не се нуждаете от известия.

ios управлява известията
В Настройки > Известия можете да управлявате всичките си приложения, като решавате кои могат да изпращат известия и кои не. Изчистването на известията може да доведе до по-малко разсейване, а също така е полезно да добавите приложения към Резюме на приложението, така че да ги чувате само веднъж на ден.

Проверете използването на батерията

Добра идея е да проверявате използването на батерията си от време на време, за да можете да видите кои приложения ядат живота на батерията и къде прекарвате времето си, за да видите дали има области, където могат да се направят промени.

ios информация за използването на батерията
Под Настройки > Батерия можете да видите последните 24 часа и последните 10 дни на използване на приложението, с разбивка на това кои приложения са използвали най-много живот на батерията. Той ви уведомява дали батерията е била изтощена чрез активна употреба или фонова дейност, което може да бъде полезно, ако искате да увеличите батерията.

Ако имате приложения като ‌Снимки‌ или Времето, които се актуализират във фонов режим, когато всъщност не са ви необходими, можете да изключите фоновите актуализации. Отидете на Общи > Фоново опресняване на приложението, за да превключите на фоново опресняване за всяко приложение.

Още съвети

Има още много категории за управление, в които можете да се задълбочите, с някои предложения за организация и актуализиране по-долу.

  • Прегледайте вашите файлове в iCloud Drive, Dropbox, Box или всяка друга облачна услуга, която използвате.
  • Почистете входящата си електронна поща, като изтриете стари имейли, за да спестите място и да стигнете до нулева входяща кутия.
  • Направете проверка на 1Password или вашето приложение за управление на пароли, за да актуализирате всички стари пароли, да затворите стари акаунти или да се отървете от данни, от които вече не се нуждаете.
  • Пренаредете приложенията в папки за по-организиран ‌Начален екран‌.
  • Прегледайте своите ‌Начален екран‌ и приспособления за заключен екран, за да се уверите, че всичко все още е уместно и няма нищо, което да не се използва.
  • Актуализирайте местоположенията в приложението за времето, за да изчистите стари ваканционни места или друга метеорологична информация, от която не се нуждаете.
  • Актуализирайте любимите си в Карти.
  • Актуализирайте своите плейлисти на Apple Music.
  • Актуализирайте всичките си приложения и се уверете, че софтуерните актуализации са инсталирани на всички устройства.
  • Инсталирайте актуализации на фърмуера на HomeKit на всички устройства, които се нуждаят от актуализация.

Имате предложение?

Какво има в списъка ви за поддръжка и актуализиране на ‌iPhone‌ в края на годината? Кажете ни в коментарите по-долу.

Източник : www.macrumors.com