Преглед на Thunderbay 8 – MacRumors

С ThunderBay 8, OWC разширява широката си гама от аксесоари за Thunderbolt от професионален клас, предлагайки решение за съхранение с ултра висок капацитет с осем универсални гнезда с възможност за гореща смяна за 3,5- или 2,5-инчови твърди дискове или SSD.

owc thunderbay
ThunderBay 8 може да служи като високопроизводителен личен център за данни с множество опции за конфигурация, за да отговори на непрекъснато нарастващите изисквания за съхранение. Той може да посрещне нуждите на хора с интензивно редактиране на видео, изображения с висока разделителна способност и VR работни потоци, които се нуждаят от изобилие от дисково пространство за съхранение на файлове с голям формат, както и бързи скорости на трансфер на данни, за да се гарантира, че те остават работещи.

ThunderBay 8 предлага до 160TB място за съхранение в зависимост от конфигурацията, която изберете, с допълнителни опции за стандартни и корпоративни дискове, надхвърляйки границите на по-често срещаните решения за съхранение с четири отделения.

owc thunderbay скрийншот дискови устройства с помощна програма
Наличието на осем отделения за устройства позволява по-голяма гъвкавост и персонализиране по отношение на конфигурацията на устройството и RAID опциите. Потребителите могат да изберат да подредят дисковете в различни RAID режими, за да оптимизират производителността, излишъка на данни или баланс между двете. Например, потребителите могат да изберат RAID 0 за максимална производителност, RAID 5 за излишък на данни или RAID 10 за баланс между двете.

Корпусът с осем отделения за устройства също така намалява ненужните кабели и загубата на енергия в сравнение с решенията с единични или двойни устройства и предлага масивен, изключително гъвкав потенциал за съхранение, който потребителите могат да мащабират с времето.

чанта owc thunderbay
ThunderBay 8 пристигна много добре опакован за транспортиране, щедро използвайки буфери от пяна с висока плътност, въздушни възглавници и дебел картон – ключово съображение за транспортиране на голям брой доста деликатни устройства. Самото заграждение дойде в синя тъкана найлонова торба, за да го извади от кутията, което беше много желана помощ, като се има предвид, че тежи почти 20 паунда. Това е сравнително тежко в сравнение с някои други външни решения за съхранение, което може да означава, че не е идеално за потребители, които се нуждаят от добра преносимост, дори за масив от устройства с такъв размер. Здравата чанта определено си струва да я държите наоколо, за да помогнете за преместването на ThunderBay в бъдеще.

Дизайн

Корпусът на ThunderBay 8 е изработен от дебел алуминий с матово черно анодизирано покритие. Устройството е много добре изградено и ясно проектирано за издръжливост и разсейване на топлината, с много възможности да издържи на промените във вашата настройка и множество устройства.

owc thunderbay ключ
ThunderBay идва с два ключа за отключване на перфорирания панел отпред, който води към твърдите дискове. Веднъж отключен, просто дръпнете капака нагоре и го свалете, за да получите достъп вътре.

тави за устройства owc thunderbay
Всяко устройство се съхранява в тава, обозначена с A до H, която може лесно да се освободи с винт. Устройствата са малко трудни за отстраняване дори след като са били освободени, изисквайки доста сила, за да се разхлабят. Тъй като OWC предлага допълнителни тави за устройства, е възможно да държите някои допълнителни устройства наблизо, така че да са готови за смяна, ако е необходимо. Това може да бъде особено полезно за поправка на RAID-5 масив с минимално неудобство.

тава за устройство owc thunderbay
Задната част на корпуса разполага с ключалка Kensington, два Thunderbolt 3 порта и DisplayPort 1.2 порт за свързване на дисплей с резолюция до 4K. Всяко устройство има светлинен индикатор, както и задните портове, ясно показващи кога се използва устройство или кабелна връзка. Един голям вентилатор отзад вкарва хладен въздух.

owc thunderbay отзад

Дъното на ThunderBay има четири гумени крачета, за да го държи здраво върху повърхност, но също така предлага възможност за подреждане на няколко корпуса ThunderBay един върху друг, ако е необходимо. Захранването е интегрирано и няма нужда от външен трансформатор на захранващия кабел, което намалява кабелната бъркотия в сравнение с някои други устройства от този клас.

Шум

Въпреки че OWC ThunderBay 8 е проектиран да бъде относително тих, някои потребители може да открият, че нивото на шума е забележимо, особено ако работят в тиха среда. Основно идва от вентилатора, който помага за охлаждането на устройствата вътре в корпуса.

Вентилаторът е голям и се върти с ниска скорост, което помага за намаляване на високочестотния шум, но все пак може да произведе нискочестотно бръмчене, което може да се забележи в тиха среда. Вентилаторът също изглежда отнема доста време, за да се изключи, когато ThunderBay е неактивен, което някои потребители може да намерят малко досадно.

Като се има предвид това, неизбежно е осем устройства с голям капацитет и охлаждането, което изискват, да произведат известно количество шум. Нивото на звука също силно зависи от вида на инсталираните устройства, като по-бързите устройства с по-висок капацитет обикновено произвеждат повече шум от по-бавните устройства с по-малък капацитет.

Въпреки че OWC свърши сравнително добра работа за минимизиране на шума, който ThunderBay 8 издава, все пак смятах, че ThunderBay е доста силен в сравнение с други подобни устройства. Лесно е достатъчно силен, за да изпълни стая и дори да бъде чут в съседните стаи – което може да е проблем, ако работите с аудио или спите близо до работната си станция. Поради тази причина някои потребители може да го сметнат за неподходящ като решение за съхранение на настолни компютри, особено ако смятате, че постоянното щракане на дисковете може да ви дразни или да попречи на работата ви. OWC доставя 0,5-метров кабел Thunderbolt 3 с ThunderBay 8, което изисква поставяне на устройството доста близо до компютъра. Може би е по-добре да използвате 2-метров кабел Thunderbolt и да приберете кутията по-далеч от пътя, ако е възможно.

Настройвам

ThunderBay 8 не е хардуерна RAID система, така че разчита на SoftRAID за създаване, наблюдение и управление на RAID комплекти. Софтуерът позволява на потребителите да конфигурират и управляват RAID масиви с лекота, предоставяйки разширени функции и подобрения на производителността спрямо Disk Utility на Apple.

SoftRAID теоретично не е необходимост за използване на ThunderBay, освен ако не искате да използвате дисковете поотделно, но ще трябва да го използвате, ако искате да използвате RAID.

owc thunderbay скрийншот softraid raid създаване
Едно от ключовите предимства на SoftRAID е производителността. Според OWC той използва усъвършенствани алгоритми за оптимизиране на производителността на диска и осигурява по-бързи скорости на трансфер на данни в сравнение с традиционните хардуерни RAID решения. Това е особено важно за потребители, които работят с големи файлове и медийно съдържание с висока разделителна способност, тъй като може значително да намали времето, необходимо за прехвърляне и обработка на данни.

Друго предимство е лекотата на използване. Софтуерът предоставя сравнително прост интерфейс за конфигуриране и управление на RAID масиви, позволявайки на потребителите да създават, изтриват и модифицират масиви с минимално ниво на опит. SoftRAID също така включва функции като мониторинг на здравето на диска, известия по имейл и SMART анализ на данни за откриване на потенциални повреди на устройството, преди да възникнат.

owc thunderbay екранна снимка softraid

Приложението съдържа отпечатан номер на лиценз за SoftRaid XT и беше сравнително лесно за инсталиране и стартиране, но ще трябва да рестартирате и да влезете в режим на възстановяване, за да активирате пълен достъп до диска. Моят опит със SoftRAID беше доста стабилен, но си помислих, че отпечатаните инструкции можеха да бъдат малко по-подробни и смятам, че новодошъл може да се затрудни малко с процеса.

При свързване на ThunderBay 8 към Mac чрез Thunderbolt и с инсталиран SoftRAID XT, RAID 5 масив, форматиран в HFS+, се появява на работния плот и е готов за използване. След това можете да разделите дисковете на нови RAID 0, 1, 4, 5 и 10 масиви, както сметнете за добре, и да преформатирате, както желаете.

owc thunderbay търсач на екранни снимки след softraid

Струва си да се отбележи, че дисковете не са ясно обозначени в SoftRAID, което означава, че единственият начин да се идентифицира конкретен диск е чрез LED индикатора. Дизайнът на SoftRAID също изглежда малко остарял, но това, разбира се, може да бъде подобрено чрез бъдещи софтуерни актуализации. Най-важното е, че работи много надеждно.

производителност

С осем отделения ThunderBay 8 може да достигне до 2586 MB/s, според OWC. В моята поредица от тестове ThunderBay 8 се представи изключително добре – надминавайки скоростите на SSD през USB. Само с твърди дискове постигнах скорост от около 1460 MB/s при запис и 1900 MB/s при четене в RAID 0, което трябва да е повече от достатъчно дори за най-взискателните професионални работни процеси.

owc thunderbay екранна снимка blackmagic тест за скорост
В RAID 5 това едва забави скоростта на четене и запис от около 1200 MB/s и 1150 MB/s, съответно, което все още е впечатляващо, като се има предвид добавеното излишък на данни, предоставен от тази конфигурация. Неговите бързи скорости на трансфер и голям капацитет също го правят идеална машина за архивиране на Time Machine, въпреки че SoftRAID не поддържа криптиране на APFS форматирани масиви в момента.

Като цяло, това ниво на производителност е идеално за потребители, които работят с медийно съдържание с висока разделителна способност, като 4K и 8K видео, което позволява гладко възпроизвеждане и редактиране на големи файлове. Резултатите от производителността на ThunderBay 8 в тестовете за скорост на Blackmagic са наравно с други високопроизводителни решения за съхранение на пазара, което го прави надежден избор за професионални създатели на съдържание и опитни потребители, които изискват най-високо ниво на производителност от своите устройства за съхранение.

Тъй като ThunderBay 8 има два Thunderbolt порта, възможно е верижно свързване на други USB и Thunderbolt устройства от него. Опитах това с Thunderbolt 3 SSD, както и със стандартни USB твърди дискове и работи изключително добре, въпреки че трябваше да запомня да извадя тези устройства, преди да изключа ThunderBay.

Долен ред

Като цяло OWC ThunderBay 8 е отлично решение за съхранение от професионален клас, което работи много добре с Mac, предлагайки съхранение с голям обем и висока производителност, за да отговори на широк спектър от интензивни изисквания. В множество RAID масиви устройството управлява големи библиотеки от видео и аудио производствени файлове, както и едновременни архиви, изключително добре след месеци постоянна употреба.

ThunderBay 8 е първокласно решение за съхранение, което се предлага на превъзходна цена, но неговите характеристики и производителност оправдават цената му, особено за професионалисти, които се нуждаят от надеждно съхранение за своите работни процеси. Нещо повече, неговият модулен дизайн позволява лесни надстройки и поддръжка, което го прави дългосрочна инвестиция, която може да се мащабира с вашите нужди за съхранение.

ThunderBay 8 също се предлага с петгодишната ограничена гаранция и поддръжка на клиенти на OWC. Ако не се нуждаете от толкова много място, колкото може да осигури ThunderBay 8, OWC предлага и версия с четири отделения с ThunderBay 4.

Как да купя

ThunderBay 8 се предлага от уебсайта на OWC на ​​начална цена от $779,00. 16TB ThunderBay 8, който включва SoftRAID XT, започва от $1479,00.

Забележка: OWC предостави на MacRumors 64TB ThunderBay 8 с SoftRAID XT за целите на този преглед. Друго обезщетение не е получено.

Източник : www.macrumors.com