Първият OLED iPad на Apple: всички слухове досега

Apple разработва OLED технология за iPad и се очаква новите дисплеи да дойдат в моделите iPad Pro още през следващата година. Това ръководство обобщава всичко, което знаем за плановете на Apple за OLED ‌iPad‌.

iPad Pro OLED функция 2

Оразмеряване

Очаква се Apple да предложи първите OLED iPad в размери, които са подобни на сегашните размери на ‌iPad Pro‌, осигурявайки един по-малък модел от 10,9 до 11,1 инча и по-голям модел от 12,9 до 13 инча (слуховете варират леко в целевия размер на дисплея). В бъдеще OLED ‌iPad‌ моделите може да са големи до 15 инча.

ipad pro m1 функция
Слуховете предполагат, че доставчикът на Apple BOE разработва OLED дисплеи с големина до 15 инча, които могат да се използват за по-голям iPad. Според БлумбъргМарк Гърман от Apple, обмисля iPads, които надвишават 12,9 инча, и през 2021 г. той заяви, че по-големите размери са „след няколко години, но могат да бъдат бракувани всички заедно.

OLED подобрения

В сравнение с mini-LED технологията, която Apple използва за 12,9-инчовия ‌iPad Pro‌ в момента, OLED ще донесе по-дълбоко черно, по-бързи скорости на опресняване и подобрен контраст.

12
С OLED дисплей яркостта на всеки пиксел може да се контролира индивидуално, което означава, че телевизионни предавания, филми и друго съдържание, което използва осветление с висок динамичен диапазон, ще изглежда много по-реалистично и реалистично, отколкото на мини-LED дисплей, в зависимост от това колко високо Apple може да увеличи яркостта. OLED дисплеите също са известни с това, че имат по-добри ъгли на видимост от LED дисплеите, но това е по-малко важно за устройство с размер на таблет, отколкото нещо като телевизор.

OLED дисплеите са по-ефективни от мини-LED дисплеите, особено с технологията с двоен стек, която Apple планира да използва. Можем да очакваме подобрен живот на батерията на оборудваните с OLED ‌iPad Pro‌ модели и това може да улесни технологията за винаги включен дисплей на ‌iPad‌.

OLED технологията може да има недостатъци като изгаряне и проблеми с максималната яркост, но Apple използва технология, която ще смекчи тези проблеми. За съжаление, това може да направи първите модели ‌iPad Pro‌ много по-скъпи.

Говори се, че Apple се стреми към “несравнимо” качество на изображението, както и дизайн, който намалява дебелината и теглото на дисплея на ‌iPad‌.

Чип технология

Apple въвежда 3-нанометрови чипове в гамата си устройства за 2023 г., като чиповете M3 се очакват в края на годината. ‌iPad Pro‌ моделите, идващи през 2024 г., могат да използват следващо поколение M4 чип, ако Apple продължи с годишните обновявания, а M4 чипът ще бъде конструиран по 3-нанометров процес. В зависимост от времето обаче Apple може да използва и чипа ‌M3‌.

3nm Apple Silicon функция
Доставчикът на чипове на Apple TSMC работи върху 2-нанометрова технология, но тя няма да бъде готова до 2025 или 2026 г., твърде късно за целевата дата на първите OLED ‌iPad Pro‌ модели.

Ценообразуване

Репортаж от март от корейски сайт Elec предполага, че OLED дисплеите ще направят моделите ‌iPad Pro‌ много по-скъпи. 11-инчовият OLED ‌iPad Pro‌ може да бъде на цена от $1500, докато 13-инчовият модел може да бъде на цена от $1800.

функция за пари в логото на Apple
В момента 11-инчовият ‌iPad Pro‌ е на цена от $799, докато 12,9-инчовият модел с мини-LED дисплей е на цена от $1099.

Увеличението на разходите се дължи на OLED панелите, които струват повече за източник. Apple използва нови производствени процеси, които все още не са комбинирани, за да създадат OLED панели с необходимия размер. Анализаторът на дисплея Рос Йънг каза, че изискванията на Apple за екрана ще доведат до “по-скъп OLED панел” от другите OLED панели на пазара.

Говори се, че Apple иска много тънък дизайн, използващ дизайн на тандемни стекове, техника за производство на дисплей, която подобрява дълготрайността и ефективността на дисплея. Конструкцията с двоен стек може да увеличи живота на един OLED панел до 4 пъти и също така води до по-високи нива на яркост.

Apple планира да използва OLED панели от Samsung и LG Display. Говори се, че и двамата производители разработват тандемни OLED панели от два стека специално за Apple.

Дата на стартиране

Очаква се Apple да представи първите OLED iPad Pro модели най-скоро през 2024 г.

Източник : www.macrumors.com