Работата на Apple върху Mac със сензорен екран: Какво знаем досега

Някои фенове на Apple отдавна искат Apple да комбинира функционалността на iPad с Mac и изглежда, че това най-накрая ще се случи. Говори се, че Apple работи върху технологията на Mac със сензорен екран и можем да видим първия Mac със сензорен екран само след няколко години.

Apple MacBook Pro M2 Feature Blue Green
Това ръководство подчертава всичко, което знаем досега за работата на Apple върху Mac със сензорен екран.

Възможни модели

Според БлумбъргМарк Гурман, инженерите на Apple са „активно ангажирани“ в разработването на Mac със сензорен екран и един от първите Mac със сензорен екран може да бъде OLED версия на MacBook Pro.

macbook pro cyber

Как ще работят Mac със сензорен екран

Очаква се първият Mac със сензорен екран да продължи да разполага с традиционен дизайн на лаптоп, допълнен с тракпад и клавиатура.

Въпреки че ще продължи да се използва стандартен дизайн на преносим компютър, машината ще разполага с дисплей, който поддържа сензорно въвеждане като iPhone или ‌iPad‌.

Операционна система

Гърман казва, че първите Mac със сензорен екран вероятно ще използват macOS, операционната система, която работи на Mac. В момента Apple не се стреми да комбинира iPadOS и macOS, въпреки че границите между операционните системи се размиха с пускането на Apple silicon Mac.

Приложенията за ‌iPhone‌ и ‌iPad‌ вече могат да работят на Mac компютри със силиконови чипове на Apple, освен ако разработчикът не се откаже от кросплатформената функционалност.

История на Mac със сензорен екран

Ръководителите на Apple са казвали много пъти през годините, че Apple няма планове да пусне Mac със сензорен екран. През 2021 г. например шефът на хардуерното инженерство на Apple Джон Тернус каза, че най-добрият сензорен компютър е ‌iPad‌, като Mac е „напълно оптимизиран за индиректно въвеждане“, а не за докосване. „Наистина не сме почувствали причина да променим това“, каза той.

Ръководителят на софтуерното инженерство на Apple Крейг Федериги през 2020 г. каза, че Apple вярва, че ергономията на Mac изисква ръцете да са отпуснати върху повърхност, твърдейки, че „повдигането на ръката ви, за да мушнете екрана“ е „уморително“. Лаптопите със сензорен екран от други компании също не бяха привлекателни за Apple. „Не мисля, че някога сме гледали някое от другите момчета до момента и сме си казвали, колко бързо можем да стигнем там?“

По-късно през 2020 г. Федериги каза, че базиран на докосване интерфейс не се разглежда за Mac и че Apple няма тайни планове да промени начина, по който работи Mac. Към този момент Apple отхвърля твърденията за Mac със сензорен екран почти десетилетие.

Състезанието

Почти всички производители на персонални компютри правят някакъв вид базирани на допир таблети/лаптопи хибридни устройства, много от които са позиционирани като всичко-в-едно или конвертируеми машини.

samsung galaxy book3 2
Всички HP, Lenovo, Dell, Asus, Microsoft, Google и Samsung имат опции за преносими компютри със сензорни дисплеи. Основният конкурент на Apple, Samsung, например, предлага Galaxy Book, който има традиционна клавиатура и тракпад, съчетани със сензорен екран.

Дата на излизане

Първият Mac със сензорен екран може да се появи скоро през 2025 г., но има време Apple да промени плановете си.

Източник : www.macrumors.com