Разпознаването на автомобилна катастрофа на iPhone 14 все още задейства фалшиви обаждания на 911, принуждавайки диспечерите да преразпределят ресурси далеч от истински спешни случаи

Въпреки оптимизациите, направени в актуализация на iOS 16 през ноември, функцията за откриване на автомобилна катастрофа на iPhone 14 продължава случайно да се обажда на 911, когато потребителят може да е на влакче в увеселителен парк, да кара ски или да извършва други физически дейности, които устройството погрешно разбира като автомобилна катастрофа.

Откриване на автомобилна катастрофа на iPhone 14
Функцията за откриване на автомобилна катастрофа на iPhone 14 използва набор от сензори на устройството, за да се обади на службите за спешна помощ, ако смята, че потребител е участвал в автомобилна катастрофа. След стартирането на функцията с новите модели iPhone и Apple Watch през септември, 911 и диспечери на спешни случаи в Съединените щати са забелязали наплив от обаждания от устройства iPhone 14, които случайно са задействали разпознаване на автомобилна катастрофа, въпреки че не е настъпила автомобилна катастрофа.

На фона на съобщенията за фалшиви обаждания, Apple пусна iOS 16.1.2 през ноември, за която каза, че прави „оптимизации за откриване на сривове“, без да уточнява какви са промените по-нататък. Въпреки оптимизациите на актуализацията, проблемът продължава да бъде проблем, пред който са изправени правоприлагащите органи. Както беше съобщено тази седмица от местни новини Слънцето на Колорадо911 диспечерски центрове в окръзите в целия щат са свидетели на увеличение на 911 обаждания от скиори, след като техните iPhone 14 и по-новите модели на Apple Watch погрешно тълкуват паданията при ски като автомобилни катастрофи.

Миналия уикенд диспечерите в Центъра за спешни повиквания на Summit County изпратиха 71 автоматизирани известия за катастрофи от iPhone на скиорите и Apple часовници в четирите ски зони на окръга. Нито един от тях не е включвал авария.

Диспечерските оператори в окръзите Гранд, Игъл, Питкин, Рут и Съмит – дом на 12 много натоварени ски хълма – регистрират рекорден брой автоматизирани обаждания от телефоните и часовниците на Apple на скиорите, обвързвайки ресурсите за реагиране при спешни случаи. Когато постъпи обаждане на 911, всяко обаждане се обработва в реда, в който пристига, така че автоматизирано обаждане от телефона на скиор може да забави отговора на обаждащия се на 911 с истински спешен случай.

Диспечерите на 911 не са обучени да игнорират обаждане, което означава, че дори и случайни обаждания, причинени от функцията на iPhone 14, трябва да бъдат разгледани и да бъдат разпределени ресурси, каза Трина Дъмър, временен директор на центъра за 911 в Summit County. „Тези обаждания включват огромно количество ресурси, от диспечери до заместници до ски патрули. И не мисля, че някога сме имали действително спешно събитие“, продължи Дъмър.

Случайните обаждания натоварват центровете за спешна помощ, които трябва да преразпределят ресурси далеч от истински спешни случаи, особено след като 911 обаждания се приемат в ред и едно след друго. „Ние абсолютно отклоняваме основни ресурси от хората, които се нуждаят от тях, към функция на телефона“, отбеляза Дъмър. В окръг Питкин центърът за 911 получава до 20 от тези случайни обаждания, причинени от функцията за откриване на автомобилна катастрофа на iPhone 14 на ден, според директора на окръга.

Центърът за 911 на окръг Питкин получава около 15 до 20 от тези автоматизирани обаждания на ден от четирите ски зони на окръга. Диспечерите се опитват да отговорят на всяко обаждане, но често обаждане до скиор с телефона си дълбоко в джобовете остава без отговор, каза Брет Льоб, директор на центъра за спешни случаи на окръг Питкин.

Loeb обикновено разполага с един или двама оператори, които приемат 911 обаждания, а съществуващите спешни повиквания могат да бъдат задържани, за да получат входящи повиквания от iPhone. Въпреки че екипът му е помогнал на паднали туристи и жители, чиито часовници са уведомили службите за спешна помощ, когато са паднали и се нуждаят от помощ, досега не е имало истински спешни случаи от автоматизираните обаждания, идващи от ски пистите.

В един случай в полицейското управление на Вейл във Вейл, Колорадо, функцията за откриване на автомобилна катастрофа на iPhone 14 успешно извика 911 за истинска автомобилна катастрофа, отбеляза Марк Уентуърт, директор на комуникационния център за обществена безопасност на Вейл, подчертавайки, че функцията има потенциал да спаси живее.

В окръг Summit актуализацията на iOS 16.1.2 направи малко, ако не и нищо, за справяне с проблема, според директора на окръга. „Но не сме забелязали промяна в броя ни. Виждаме до 20 на ден и това е огромно източване на нашите ресурси“, каза шерифът на окръга Хайме ФицСаймънс.

FitzSimons отбелязва, че е споделил опасенията си с Apple с докладвани отговори, че компанията е наясно с проблема, въпреки това FitzSimons казва, че е необходимо повече. Комуникираме с Apple, за да ги накараме да обърнат повече внимание на това, но изглежда, че се опитваме да превърнем боен кораб във вана.”

Разпознаването на автомобилни катастрофи е налично за всички модели iPhone 14 и Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra и Apple Watch SE от второ поколение.

Източник : www.macrumors.com