Разширеното iCloud криптиране не може да се активира веднага от нови устройства на Apple

Започвайки с iOS 16.2, iPadOS 16.2 и macOS 13.1, всички от които се очаква да бъдат пуснати следващата седмица, потребителите имат опцията да активират нова функция за разширена защита на данните, която разширява криптирането от край до край до много допълнителни области на iCloud, включително архивиране на съобщения, снимки, бележки, напомняния, гласови бележки и др.

Екран за разширена защита на Apple Advanced Data Protection Функция Лилаво
За да защити потребителите, Apple не позволява разширената защита на данните да бъде активирана от чисто ново устройство за неопределен период след първоначалната настройка на устройството и добавяне към акаунта на Apple ID на потребителя. Видяхме, че датите варират от края на януари до началото на февруари, когато потребителите ще могат да включат функцията от ново устройство. Този буфер помага да се предотврати активирането на функцията от злонамерен играч, ако потребителят е хакнат.

Потребителите все още могат да активират Advanced Data Protection от по-старо устройство, което са добавили към същия Apple ID акаунт, като друг iPhone, iPad или Mac. В този случай всички устройства, добавени към този Apple ID акаунт, са напълно защитени от разширеното криптиране от край до край за iCloud, включително по-новите, които все още са в период на изчакване.

Включването на Advanced Data Protection премахва вашите ключове за криптиране от сървърите на Apple за iCloud категориите, защитени от функцията, като гарантира, че вашите данни остават защитени дори в случай на пробив в данните в облака. Когато функцията е активирана, ключовете за криптиране се съхраняват само на вашите надеждни устройства на Apple, което означава, че те не могат да бъдат достъпни от Apple или други. Функцията може да бъде изключена по всяко време, в който момент вашите устройства отново ще качат сигурно ключовете за криптиране на сървърите на Apple.

Когато Advanced Data Protection е активирана, достъпът до вашите данни чрез iCloud.com е деактивиран по подразбиране. Потребителите могат да включат достъпа до данни на iCloud.com, което позволява на уеб браузъра и Apple да имат временен достъп до специфични за данните ключове за криптиране.

iCloud вече защитава 14 категории данни, използвайки криптиране от край до край по подразбиране, без активирана разширена защита на данните, включително пароли, съхранени в iCloud Keychain, здравни данни, история на търсене в Apple Maps, транзакции с Apple Card и др. Apple има документ за поддръжка с диаграма, описваща какво е защитено от стандартните нива на криптиране и какво е защитено от Advanced Data Protection, когато е активирана.

Разширената защита на данните е достъпна за потребители в САЩ само при стартирането и ще започне да се разпространява в останалия свят в началото на 2023 г., според Apple. За повече подробности относно функцията прочетете нашето отразяване на съобщението на Apple по-рано тази седмица.

Източник : www.macrumors.com