Резюме на слуховете за AR/VR слушалки: 10 функции, идващи в следващия основен продукт на Apple

След по-малко от два месеца Apple планира да навлезе в нова продуктова категория, като дебютира с първите си слушалки за смесена реалност. Слуховете предполагат, че предстоящите слушалки ще поддържат както AR, така и VR технология и че ще имат редица функции, които ще засенчат конкурентните продукти.

концепция за Apple ar слушалки 2

Рендер, създаден от Иън Зелбо въз основа на слухове


С iPhone, iPad и Apple Watch хардуерът и софтуерът на Apple го накараха да доминира в тези категории в рамките на няколко кратки години след навлизането на нов пазар и е възможно същото да се случи с разширената и виртуална реалност. Събрахме 10 функции, за които се говори за слушалките за AR/VR, които ще ги отличат от конкурентите.

4K Micro-OLED дисплеи

Apple планира да използва два 4K micro-OLED дисплея с висока разделителна способност от Sony, за които се твърди, че имат до 3000 пиксела на инч. Сравнително новият най-висок клас Quest Pro на Meta има LCD дисплеи, така че Apple ще предлага много по-усъвършенствана технология за показване.

Micro-OLED дисплеите са изградени директно върху пластини на чип, а не върху стъклен субстрат, което позволява по-тънък, по-малък и по-лек дисплей, който също е по-енергийно ефективен в сравнение с LCD и други алтернативи.

Дизайнът на Apple ще блокира периферната светлина и качеството на дисплея ще бъде коригирано за периферното зрение, за да се намали процесорната мощност, необходима за работа на устройството. Apple ще може да намали прецизността на графиката в периферията на слушалките чрез внедряване на функцията за проследяване на очите.

Интегрирани камери

Apple оборудва своите AR/VR слушалки с повече от дузина камери, които ще улавят движение, за да превърнат движението от реалния свят във виртуално движение. Твърди се, че има две обърнати надолу камери за улавяне конкретно на движението на краката, което ще бъде уникална функция, която ще позволи по-точно проследяване на движението.

Камерите ще могат да картографират околната среда, откривайки повърхности, ръбове и размери в стаи с точност, както и хора и други обекти. Камерите може също така да могат да правят неща като подобряване на малкия шрифт и ще могат да проследяват движенията на тялото.

Сканиране на ириса

За поверителността и сигурността се очаква AR/VR слушалките да интегрират скенер за ириса, който може да оцени модела на окото на потребителя, позволявайки сканирането на ириса да се използва за удостоверяване на плащане и като заместител на парола.

Сканирането на ириса на AR/VR слушалките ще бъде подобно на Face ID и Touch ID на ‌iPhone‌, ‌iPad‌ и Mac. Може да позволи на двама души да използват едни и същи слушалки и това е функция, която не е налична при конкурентни слушалки като новия Quest Pro на Meta.

Проследяване на изражението на лицето

Камерите в AR/VR слушалките ще могат да интерпретират израженията на лицето, превеждайки ги във виртуални аватари. Така че, ако се усмихнете или мръщите в реалния живот, вашият виртуален аватар ще направи същото изражение в различни приложения, подобно на това как системата на камерата TrueDepth работи с Memoji и Animoji на ‌iPhone‌ и ‌iPad‌.

Методи за контрол

3D сензорните модули ще откриват жестове с ръце за контролни цели и ще има разпознаване на кожата. Слушалките ще поддържат гласов контрол, а слушалките AR/VR ще поддържат Siri, както и други устройства на Apple. Apple тества устройство, подобно на напръстник, носено на пръста, но все още не е ясно какви методи за въвеждане ще получим с новото устройство.

Въздушно писане

За въвеждане на текст, слушалките AR/VR ще поддържат функционалност за „писане във въздуха“, като слушалките разпознават пръстите, докато се движат, с помощта на вградените камери.

БлумбъргМарк Гурман казва, че въздушното писане е „претенциозно“, но Apple ще предложи функцията, когато слушалките бъдат пуснати на пазара.

Тънък и лек дизайн

Apple се стреми към комфорт и се говори, че слушалките за AR/VR са направени от мрежест плат и алуминий, което ги прави по-леки и по-тънки от другите слушалки за смесена реалност, които се предлагат на пазара. Съобщава се, че Apple иска теглото да бъде около 200 грама, което би било значително по-леко от 722-грамовия Quest Pro от Meta.

През март 2021 г. анализаторът на Apple Минг-Чи Куо каза, че текущите прототипи са били около 200 до 300 грама, но не е ясно дали Apple е успяла да се придържа към това тегло по-късно в процеса на разработка.

Външен батериен пакет

Повечето от AR/VR слушалките на пазара имат вградена батерия, но Apple планира слушалките да се свържат към отделна външна батерия, която се носи на кръста. Външната батерия ще захранва слушалките за около два часа и ще може да се сменя за непрекъсната употреба, докато се зарежда втора батерия.

Изживяване на приложението

Слушалките ще работят с нова операционна система, наречена xrOS, известна още като “Reality OS”. Apple проектира уникални приложения, създадени специално за изживяване във виртуална реалност. Твърди се, че Apple планира подобно на VR FaceTime изживяване с Animoji, където може да видите 3D Animoji или Memoji версия на герой на човек вместо самия човек. Гореспоменатото разпознаване на изражението на лицето би позволило на слушалките да разчитат изражения на лицето и черти, съпоставяйки ги в реално време за реалистично изживяване в чата.

Apple работи с медийни партньори за съдържание, което може да се гледа във VR, и ще се интегрира с Apple TV+. Потребителите ще могат да гледат филми и телевизионни предавания в среда на виртуална реалност, с дисплея върху фон като пустиня или планина.

Спортното съдържание ще бъде фокус, като Apple ще осигури завладяващи изживявания при гледане на MLB и MLS съдържание. Apple работи с разработчици на трети страни за игрови изживявания и има 3D версии на стандартни приложения за ‌iPhone‌ като Safari, Календар, Контакти, Начало, Файлове, Съобщения, Бележки, Снимки, Музика, Напомняния и други в процес на разработка.

Ще има приложение Fitness+, което ще позволи на потребителите да тренират, докато гледат инструкторите на Fitness+ в 3D, а Apple създава приложение за медитация, което ще води потребителите през медитативни преживявания. Приложение Camera ще може да прави снимки, приложение Books ще позволява четене във виртуална реалност, а версия на Freeform ще бъде достъпна за работа по съвместни проекти с други.

Слушалките също така ще могат да изпълняват хиляди съществуващи приложения, които са предназначени за ‌iPad‌, като приложенията се показват в 2D формат на слушалките.

Силиконов чип на Apple

Слуховете предполагат, че Apple ще използва два процесора M2 на ниво Mac за слушалките AR/VR, което ще им даде повече вградена изчислителна мощност от конкурентните продукти. Apple ще използва основен процесор от висок клас и процесор от по-нисък клас, който ще управлява различните сензори в устройството.

С два силиконови чипа на Apple вътре, слушалките няма да трябва да разчитат на връзка с ‌iPhone‌ или Mac за захранване и ще могат да функционират самостоятелно.

Прочетете още

За повече информация относно всичко, което сме чували за работата на Apple по AR/VR слушалките, имаме специален обзор, който събира всички слухове.

Източник : www.macrumors.com