Слушалките за смесена реалност на Apple ще включват интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Слуховете за AR/VR, върху които Apple работи от години, ще бъдат пуснати на пазара през 2023 г., което означава, че слуховете за устройството се засилват. Блумбърг днес сподели малко информация за интерфейса на слушалките, приложенията, които ще включва и как ще работи.

Слушалките за смесена реалност на Apple ще имат “iOS-подобен” интерфейс, който ще включва “много функции”, налични на iPhone и iPad, като слушалките ще могат да служат и като външен дисплей за свързан Mac. Потребителите ще могат да виждат дисплея на своя Mac във VR, контролирайки Mac с физическа клавиатура и тракпад/мишка.

Използването на слушалките „ще се почувства познато на потребителите на Apple“, с интерфейс, който е почти идентичен с външния вид на ‌iPhone‌ или ‌iPad‌. Ще има начален екран с икони на приложения, които могат да бъдат пренареждани, както и персонализирани уиджети.

Проследяването на очите и ръцете ще бъде „основна точка за продажба“ за слушалките, като Apple използва външни камери, които могат да анализират ръцете и очите на потребителя. Според Блумбърг, потребителят ще може да управлява слушалките, като погледне елемент на екрана, за да го избере, след което използва жестове, за да активира елемента на екрана. За разлика от други опции за слушалки, Apple няма да разчита на физически контролер.

Вероятно ще бъде наречен “Reality Pro”, слушалките ще могат да превключват между добавена реалност и виртуална реалност. Разширената реалност ще наслагва виртуални обекти върху реалния свят, докато виртуалната реалност е изцяло виртуална среда, която изключва обкръжението на потребителя. Функциите за добавена реалност ще работят чрез режим на преминаване, който ще използва външните камери на слушалките, а смяната между AR и VR ще се извършва с копче за управление, подобно на Digital Crown.

Видеоконференциите ще бъдат фокус, като Apple ще добави възможности за видео чат и стаи за срещи, базирани на FaceTime. Действителното лице и цялото тяло на потребителя ще бъдат изобразени във виртуална реалност за интерактивни срещи, с реалистични аватари, налични за чатове един към един. FaceTime с множество участници ще използва по-малко детайлни икони като Memoji.

Apple работи върху VR съдържание с медийни партньори като Disney и Dolby, както и актуализира Apple TV+ предавания и филми, за да работят със слушалките. Целта на Apple е да предостави на зрителите изживяването да гледат гигантски екран в среда като пустиня или открит космос.

Приложенията ще включват Safari, Photos, Mail, Messages, ‌Apple TV+‌, Apple Music, Podcasts и Calendar, а слушалките ще имат специален App Store за съдържание от трети страни. Siri ще може да се използва за въвеждане на текст, както и клавиатура на ‌iPhone‌, ‌iPad‌ или Mac. Apple работи върху функция за въздушно писане, но не се очаква да е готова за пускане.

За тези, които носят очила, Apple ще предостави персонализирани лещи, които могат да се поставят в кутията, и Apple очаква потребителите да носят AirPods, за да получат аудио изживяване наравно с визуалното изживяване, което осигуряват слушалките, въпреки че ще имат вградени в високоговорителите.

Както се говореше по-рано, слушалките ще имат външен пакет батерии, за да се предотврати прегряване на лицето на потребителя поради висококачествените Mac чипове, използвани за устройството. Батерията е приблизително с размера на два модела iPhone 14 Pro Max, подредени един върху друг, и ще захранва слушалките за около два часа. Външна батерия ще позволи на потребителите да сменят една батерия и да зареждат друга, за да използват устройството за по-дълъг период от време.

Други функции на слушалките за AR/VR, за които се говори, включват 4K microOLED дисплеи, повече от дузина камери, проследяване на ириса, разпознаване на изражението на лицето и други, с подробности, налични в нашия преглед. Слушалките се очакват по-късно през 2023 г., може би веднага през пролетта, и ще се продават за някъде около $3000.

За да накарат хората да се заинтересуват от слушалките, местата на Apple Store ще имат специална зона, където те могат да бъдат демонстрирани и тествани след пускането на пазара.

Източник : www.macrumors.com