Собствениците на MacBook Pro с дефектни клавиатури Butterfly вече получават имейли за съдебно споразумение за $50 милиона

Още през юли Apple се съгласи да плати 50 милиона долара за уреждане на колективен иск за дефектните клавиатури тип пеперуда, използвани в MacBook машини между 2015 и 2019 г., а сега имейли за споразумението се изпращат до собствениците на MacBook Pro, отговарящи на условията за плащане .

macbook pro пеперуда клавиатура

Уважаеми собственик на MacBook,

Получавате този имейл, защото преди това сте се свързали с нашата фирма относно вашия лаптоп MacBook. На 28 ноември 2022 г. Съдът даде предварително одобрение на общонационално споразумение в размер на 50 милиона долара, което ще облагодетелства купувачите на MacBook, които са ремонтирали своята клавиатура „Butterfly“. Можете да намерите повече информация относно споразумението, допустимостта, процеса на одобрение и вашите опции на www.KeyboardSettlement.com.

Собствениците на MacBook Pro, които са имали поне две смени на топкайс от Apple в рамките на четири години след закупуването, се считат за членове на група 1 за споразумения и ще получат автоматично плащане, както и имейл за споразумението.

Собствениците на MacBook Pro, които са имали единична подмяна на горния корпус, ще трябва да изпратят формуляр за иск, за да получат обезщетение, и те се считат за членове на група 2 за споразумения. Тези, които са имали подмяна на ключалка, могат също да подадат формуляр за иск, за да получат малко споразумение като част от третата група членове на класа за споразумение.

Паричните награди ще се основават на броя на необходимите ремонти, като суми до $395 се предоставят на тези, които са имали две или повече смени на горния корпус. Собствениците на Mac, които попадат в тази категория, ще получат своите известия за клас този месец. Искове ще се приемат до 6 март 2023 г., а окончателното изслушване за одобрение ще се проведе на 16 март 2023 г.

Делото датира от 2018 г., когато група клиенти съдят Apple за пеперудената клавиатура, твърдейки, че компанията е скрила дефекта от потребителите, за да продължи да продава Mac.

Клавиатурите Butterfly бяха използвани в Mac между 2015 и 2019 г. и докато Apple повтаряше дизайна няколко пъти, за да се опита да подобри издръжливостта, дефект в дизайна направи механизма на пеперудата податлив на повреда. През тези четири години хиляди клиенти имаха проблеми с повтарящи се клавиши, залепващи клавиши и пълни повреди на клавиатурата.

Apple стартира програма за ремонт на клавиатури през юни 2018 г., обхващаща модели MacBook, MacBook Pro и MacBook Air за четири години след покупката. Apple само заменяше клавиатурите с пеперуди с друга клавиатура с пеперуди, така че нямаше истинска корекция.

Apple в крайна сметка премахна механизма с пеперуда и го замени обратно с механизъм с ножичен превключвател и днес всички Mac използват клавиатура с ножичен превключвател, която е много по-издръжлива и може да издържи на малки трохи и прах.

Източник : www.macrumors.com