Три продукта, които може да видим на WWDC 2023

Тази седмица Apple обяви официалните дати за 34-тата годишна световна конференция на разработчиците, като годишното основно събитие на WWDC ще се проведе в понеделник, 5 юни. Основната бележка е мястото, където Apple представя нови версии на iOS, macOS, watchOS и tvOS, и понякога получаваме хардуерни съобщения.

wwdc 2023 г
Слуховете тази година предполагат, че има поне три нови устройства, които ще бъдат представени в средата на годината и Apple може да използва WWDC, за да ги покаже.

15-инчов MacBook Air

Чухме множество слухове за 15,5-инчов MacBook Air с по-голям екран, който трябва да бъде пуснат на пазара до лятото. Предназначен за продажба заедно с нова версия на 13,6-инчовия MacBook Air, 15-инчов ‌MacBook Air‌ ще даде на клиентите, които търсят лека машина с по-голям екран, опция, която не е MacBook Pro.

macbook air cyber
15,5-инчовият ‌MacBook Air‌ ще бъде малко по-голям от стария 15,4-инчов MacBook Pro и ще бъде с размери между 14-инчовите и 16-инчовите модели MacBook Pro. Очакваме 15,5-инчовият ‌MacBook Air‌ да изглежда като по-голяма версия на 13,6-инчовия ‌MacBook Air‌, който беше представен миналата година, без реални забележителни промени в дизайна.

Не е съвсем ясно кои чипове ще използва 15-инчовият ‌MacBook Air‌, тъй като времето е странно. Късно е за Apple да използва чиповете M2, които за първи път се появиха миналата година, но е рано за дебюта на M3. Куо каза, че новите модели ‌MacBook Air‌ ще използват чипове ‌M2‌ и ‌M2‌ Pro, докато 9to5Mac каза, че ще използва нови ‌M3‌ чипове.

За повече информация относно слуховете за 15-инчовия ‌MacBook Air‌ имаме специално ръководство за 15-инчов MacBook Air.

Mac Pro

Mac Pro е последният Mac, който Apple трябва да актуализира до силикона на Apple, за да премахне всички чипове на Intel. Когато първият силиконов чип на Apple беше представен през 2020 г., Apple каза, че ще отнеме няколко години, за да завърши прехода, а 2023 е годината, която ще се случи.

Mac Pro Функция Синьозелен
Очакваме нов Mac Pro през 2023 г., като машината ще има същия общ дизайн като съществуващия ‌Mac Pro‌. Той ще използва същата рамка от неръждаема стомана и алуминиев корпус с лесен достъп до вътрешните компоненти.

Apple silicon ‌Mac Pro‌ се очаква да използва чип „‌M2‌ Ultra“ с до 24-ядрен CPU и до 76-ядрен GPU, с поддръжка на поне 192GB RAM.

В момента силиконовите чипове на Apple ограничават по отношение на надстройките, което може да засегне ‌Mac Pro‌. Apple silicon Mac нямат RAM, която може да се надгражда от потребителя, тъй като паметта е свързана с дънната платка, а същото важи и за GPU. ‌Mac Pro‌ може да няма GPU с възможност за надграждане от потребителя или RAM с възможност за надграждане, освен ако Apple не направи някаква непредвидена актуализация на начина, по който силициевите чипове на Apple са изградени или внедрени в машината.

Слуховете предполагат, че ‌Mac Pro‌ идва през първата половина на годината, а Apple в миналото е използвала WWDC, за да разкрие машини, насочени към разработчици и дизайнери, така че има добра възможност да видим ‌Mac Pro‌ разкрит в Apple’s събитие.

За повече информация какво да очаквате от ‌Mac Pro‌, имаме ръководство за Mac Pro.

Mac Studio

Apple представи Mac Studio през март 2022 г. и машината е нещо като хибрид на Mac mini и ‌Mac Pro‌. Той използва чипове M1 Max и M1 Ultra и на теория трябва да бъде обновен, но съдбата на Mac Studio е неясна с новия ‌Mac Pro‌ на хоризонта.

mac studio розово
Обновена версия на ‌Mac Studio‌ ще използва чипове ‌M2‌ Max и ‌M2‌ Ultra, същите чипове, за които се говори за ‌Mac Pro‌. Не е ясно как Apple ще разграничи ‌Mac Studio‌ и ‌Mac Pro‌, ако и двата използват една и съща технология на чип, така че може да няма ‌M2‌ серия ‌Mac Studio‌.

Към момента няма слухове за ново ‌Mac Studio‌, така че е малко вероятно да го видим на WWDC, но не е невъзможно.

AR/VR слушалки

Ако се вярва на слуховете, Apple отложи разкриването на своите AR/VR слушалки за „смесена“ реалност няколко пъти, но най-накрая бихме могли да ги видим на Световната конференция за разработчици през 2023 г. Още през февруари, БлумбъргМарк Гурман каза, че устройството ще бъде представено на WWDC с доставка по-късно през годината, но все още не е сигурно.

Само тази седмица анализаторът на Apple Минг-Чи Куо каза, че Apple е отложила масовото производство на слушалките, което може да означава, че няма да се появи на WWDC. Според Куо, Apple „не е много оптимистично настроен“ относно това дали слушалките ще могат да създадат „момент за iPhone“, което води до несигурност дали слушалките ще бъдат визуализирани на WWDC.

Забавянето на масовото производство не означава непременно забавяне на разкриването, тъй като слуховете винаги сочат, че планът на Apple е да покаже слушалките много преди пускането им, но слушалки със смесена реалност на WWDC вече не са сигурно нещо, тъй като Apple може да изчака до по-късно през годината, за да го представи.

По отношение на слуховете, слушалките за AR/VR звучат много като Apple Watch от първо поколение. Това е скъпо устройство с ограничена функционалност и ограничен потребителски интерес, което Apple ще подобри със следващите версии.

Говори се, че цената на първата версия на слушалките със смесена реалност е около 3000 долара и Apple не очаква да се продава добре. Служителите изразиха загриженост относно ограничената полезност на устройството и изглежда, че Apple няма приложение, с което да го продава. Apple се фокусира силно върху комуникацията и разработването на аватари, но дали това ще заинтересува потребителите, остава да видим.

Слуховете сочат, че слушалките ще имат някаква технология от висок клас с 4K micro OLED дисплеи и повече от дузина камери за проследяване на всичко – от изражението на лицето до жестовете на ръцете, но има и големи недостатъци, като необходимостта от носене на външна батерия за захранване на устройството.

Вградената батерия беше твърде тежка, така че Apple са проектирали батерия, носена от бедрата, която ще захранва слушалките за около два часа, преди да се наложи да бъдат презаредени. Твърди се, че Apple се е стремяла да създаде удобен, лек дизайн с елегантен, извит визьор с мрежеста подложка и регулируема лента.

Съобщава се, че някои служители на Apple са загрижени за продукта и са се запитали дали устройството е „решение в търсене на проблем“, което не е „движено от същата яснота“ като другите продукти на Apple.

Пълен преглед на всичко, което знаем за AR/VR слушалките на Apple, можете да намерите в нашия преглед на AR/VR слушалките.

Нов софтуер

На WWDC Apple ще представи iOS 17, iPadOS 17, macOS Ventura 14, tvOS 17 и watchOS 10, плюс ако бъдат представени слушалките, можем да видим първата версия на xrOS, софтуерът, предназначен да работи на устройството.

iOS 17 Icon Mock Feature Feature
От тези актуализации ‌iOS 17‌ винаги предизвиква най-голям интерес и като цяло това е единственият софтуер, за който чуваме преди стартирането. ‌iOS 17‌ очевидно има за цел да добави някои от „най-търсените функции“, които потребителите са искали, въпреки че няма информация какви могат да бъдат тези функции.

Няма голямо допълнение към “шатра” като основната промяна на заключения екран в iOS 16, но звучи, че може да има някои полезни подобрения в качеството на живот. Знаем, че ‌iOS 17‌ се очаква да включва поддръжка за AR/VR слушалки, големи актуализации на CarPlay и поддръжка за странично зареждане на приложения в европейските страни.

Повече от това, което сме чували за ‌iOS 17‌, можете да намерите в нашия преглед на iOS 17.

WWDC Дати и информация за гледане

Световната конференция за разработчици ще започне в понеделник, 5 юни и ще продължи до петък, 9 юни. За неразработчиците основното събитие на 5 юни ще бъде от най-голям интерес.

Основното събитие вероятно ще започне в 10:00 сутринта тихоокеанско време и ще бъде излъчено на живо на уебсайта на Apple, на Apple TV и в YouTube. MacRumors ще има пълно покритие на съобщенията на Apple както тук на MacRumors.com, така и чрез нашия MacRumorsLive Twitter акаунт.

Източник : www.macrumors.com