Устройства на Apple, които НЕ очакваме да пуснем през 2023 г

Докато 2023 г. се очертава да бъде голяма година за новите устройства на Apple, има поне шест нови продукта, които активно разработваме не очаквайки компанията да стартира тази година.

Характеристика на Apple Какво да не очаквате 2023 г
Някои устройства в много от ключовите продуктови линии на Apple, включително iPhone, iPad, Mac, Apple TV и AirPods, се очаква да останат недокоснати през 2023 г., с малък или никакъв риск да бъдат заменени от наследник. Въпреки че е вероятно голям брой устройства на Apple, които сега се продават, да останат такива през цялата година, само някои могат да бъдат твърдо преброени за тази година в настоящия момент.

AirPods Pro от трето поколение

Версията от трето поколение на AirPods Pro е много малко вероятно да бъде пусната през тази година поради сравнително скорошното пускане на модела от второ поколение.

airpods pro лилаво
Второто поколение ‌AirPods Pro‌ стартира през септември миналата година, предлагайки основна актуализация с подобрения в активното шумопотискане, режим на адаптивна прозрачност, H2 чипове, подобрения в живота на батерията, сензорни контроли за сила на звука, подобрен живот на батерията, IPX4 устойчивост на пот и вода, зарядно устройство за Apple Watch съвместимост, U1 чип за прецизно намиране и др. Мащабът на тази актуализация предполага, че може да мине известно време, преди да бъдат готови достатъчен брой допълнителни надстройки за модел от трето поколение.

Второто поколение ‌AirPods Pro‌ дойде 35 месеца след пускането на предишното поколение, което също предполага, че може да мине много време, преди да се появи модел от трето поколение. По същия начин изглежда, че Apple се фокусира върху обновяването само на един модел AirPods всяка година, а AirPods Max са следващите за обновяване, последвани от стандартните AirPods. Това означава, че ‌AirPods Pro‌ от трето поколение може да не пристигне до 2025 г.

iPhone SE от четвърто поколение

Има множество слухове за iPhone SE от четвърто поколение, дори преди пускането на сегашния модел от трето поколение, пуснат в началото на 2022 г. – но все повече изглежда, че устройството не е готово за тази година и може дори са отменени изцяло.

iphone se 2020 топ
Настоящият ‌iPhone SE‌ съдържа чипа A15 Bionic – нещо, което споделя с iPhone 13 mini, ‌iPhone 13‌, iPhone 13 Pro, ‌iPhone 13 Pro‌ Max, iPhone 14, ‌iPhone 14‌ Plus, iPad mini и ‌Apple TV‌ 4K от трето поколение. ‌iPhone 13‌, ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14‌ Plus е много вероятно да останат в продуктовата гама на Apple тази година, дори след пускането на пазара на моделите iPhone 15 през есента. Това означава, че настоящият ‌iPhone SE‌ ще запази относително модерен хардуер през цялата година, което прави по-малко необходимо за Apple да опреснява устройството.

Apple също така изглежда оставя две до три години между моделите ‌iPhone SE‌, което прави актуализация тази година по-малко вероятна. Докладите за устройството също са доста последователни, че следващият ‌iPhone SE‌ е планиран да пристигне през 2024 г., а не тази година.

По-поразително е, че слуховете около устройството наскоро хвърлиха скептицизъм относно пускането на устройството изобщо. През октомври, БлумбъргМарк Гърман каза, че няма следи от iPhone SE със страничен бутон Touch ID, който всъщност е в процес на подготовка. През декември анализаторът на Apple Минг-Чи Куо каза, че компанията вече е отменила или отложила пускането на четвъртото поколение ‌iPhone SE‌ поради постоянно по-ниски от очакваните доставки на смартфони от среден и по-нисък клас като ‌трето поколение ‌iPhone SE‌‌, ‌iPhone 13‌ mini и ‌iPhone 14‌ Plus.

iPad Pro от седмо поколение

Следващото поколение iPad Pro модели са най-слуховият предстоящ ‌iPad‌, но изглежда много малко вероятно те да бъдат пуснати тази година. Текущите 11- и 12,9-инчови ‌iPad Pro‌ модели бяха пуснати през октомври 2022 г., като добавиха чипа M2, Apple Pencil hover, Smart HDR 4, Wi‑Fi 6E и Bluetooth 5.3 – друго незначително обновяване като iPad Air от пето поколение.

ipad pro 2022
С сегашното и предишното поколение ‌iPad Pro‌ модели, включващи чипове от серия M, и опресняването през 2022 г., което прави скок към ‌M2‌ чипа, чипът M3 е най-вероятният чип, който ще бъде включен в следващото поколение ‌iPad Pro‌. Очаква се чипът ‌M3‌ да бъде произведен чрез 3nm процес на TSMC, което ще доведе до най-голямото увеличение на производителността и ефективността на чиповете на Apple от няколко години. Първите устройства на Apple с ‌M3‌ чипове вероятно няма да се появят до втората половина на 2023 г., което изглежда изключва нов ‌iPad Pro‌ скоро.

Освен това основната характеристика, за която се говори за следващото поколение ‌iPad Pro‌, са OLED дисплеи – надстройка, за която се говори повече от година. Десетки доклади от множество източници сочат, че моделите ‌iPad Pro‌ с OLED дисплеи са планирани да бъдат пуснати през 2024 г., а не тази година. Съобщава се, че OLED дисплеите, които Apple планира да използва, ще бъдат по-издръжливи и ще позволят по-тънки и по-леки дизайни на устройства и могат да имат по-тънки рамки с опции за размер на дисплея, увеличаващи се от 11- на 11,1-инча и 12,9- на 13-инча.

Единственото нещо, което е ясно за следващата голяма актуализация на ‌iPad Pro‌ според слуховете е, че тя няма да стартира през 2023 г., което означава, че нови модели ‌iPad Pro‌ тази година изглеждат много малко вероятни. Apple изчака повече от 18 месеца между ‌iPad‌ Pro от 2021 г. и 2022 г. и ако подобна времева линия беше следвана отново, следващото поколение ‌iPad Pro‌ ще стартира през май 2024 г.

Apple TV 4K от четвърто поколение

Подобно на ‌AirPods Pro‌, ‌Apple TV‌ 4K наскоро получи доста значително обновяване през 2022 г. Третото поколение ‌Apple TV‌ 4K добави чип A15 Bionic, нов дизайн, поддръжка за HDR10+ съдържание, два пъти повече място за съхранение и USB-C порт на Siri Remote. Като значителна актуализация в края на 2022 г., друга актуализация през 2023 г. изглежда малко вероятна.

apple tv 4k yellow bg функция
Подобно на ‌iPhone SE‌, ‌Apple TV‌ сега съдържа A15 Bionic – чип, който вероятно ще остане преобладаващ в редица устройства на Apple до 2023 г., което означава, че по-нататъшно надграждане на чиповете тази година изглежда много малко вероятно. Също така не е ясно какво друго Apple може да донесе на ‌Apple TV‌ в момента, за да предложи смислен ъпгрейд, а гамата изглежда е в силна позиция с два модела на по-ниски ценови точки от $129 и $149.

Не се говори за непосредствен наследник на сегашния ‌Apple TV‌ за 2023 г., но от известно време има съобщения за комбинирано устройство Apple TV и HomePod. Изглежда, че това устройство не е заковано за дата на пускане на пазара тази година.

13-инчов MacBook Air

Има малък шанс за обновяване на MacBook Air, което добавя ‌M3‌ чипа през втората половина на 2023 г., но това изглежда малко вероятно, като се има предвид, че според слуховете Apple има планове да пусне 15,2-инчов ‌MacBook Air‌ с чиповете M2 и M2 Pro наоколо средата на 2023 г.

M2 MacBook Air 2022 Feature0011
Изглежда малко вероятно Apple да иска да представи по-мощен, по-малък ‌MacBook Air‌ модел само месеци след като пусна по-голям модел с ‌M2‌ чип, така че нов 13-инчов ‌MacBook Air‌ може изобщо да не бъде пуснат тази година. В подкрепа на това, няма конкретни слухове за това, че Apple ще пусне ‌MacBook Air‌ с ‌M3‌ чип през 2023 г.

Някои от най-надеждните проницателни източници в общността на слуховете, включително Минг-Чи Куо, Марк Гърман и Рос Йънг, всички казаха, че тази година идва 15-инчов ‌MacBook Air‌ модел – и това изглежда е фокусът на ‌MacBook Слухове в ефира през 2023 г.

Apple Car

Говори се, че Apple работи върху собствено електрическо превозно средство от много години към този момент и докато проектът изглежда все по-разработен и фокусиран, не се очаква колата да излезе публично тази година.

Триада на иконата на колелото на автомобил Apple
Има стотици доклади с добри източници за плановете на Apple за автомобили, но най-новата информация от Блумбърг предполага, че компанията наскоро намали плановете си и се отказа от предложената цена от $120 000, елиминирайки амбициите за напълно самоуправляващо се превозно средство без волан или педали.

Сега се очаква колата да има много по-конвенционален дизайн с ограничени възможности за самостоятелно управление на цена под $100 000. Сега се очаква колата да бъде пусната на пазара най-рано през 2026 г., но може да бъде обявена някъде през 2025 г.

Източник : www.macrumors.com