Ще има ли наистина друг iMac Pro?

След представянето на Mac Studio и Studio Display в продуктовата гама на Apple и със смесени признаци за по-голям силиконов iMac на Apple в продуктовата му пътна карта, ще има ли някога друг ‌iMac‌ Pro?

iMac Pro Mock Graphic Feature
Преди пет години тази седмица Apple пусна ‌iMac‌ Pro – представен по това време като „най-мощният Mac, правен някога“. През март 2021 г. Apple обяви, че спира производството на ‌iMac‌ Pro. По това време машината беше надмината от 2019 Mac Pro, значителна последна актуализация за 27-инчовия ‌iMac‌ и първите Apple Silicon Mac. През април 2021 г. Apple представи 24-инчовия ‌iMac‌ като първия си настолен Mac всичко в едно със силиконов чип на Apple. Apple прекрати производството на базирания на Intel 27-инчов ‌iMac‌ през март 2022 г., оставяйки младшия ‌iMac‌ с чип от начално ниво като единственото всичко-в-едно в гамата на Apple.

Анализаторът на Display Supply Chain Consultants Рос Йънг каза от 2021 г., че Apple работи върху ‌iMac‌ с 27-инчов mini-LED дисплей с ProMotion, но слуховете за това устройство избледняха след пускането на ‌Mac Studio‌ и Studio Display през март тази година година. Когато Apple представи тези две нови машини, тя похвали тяхната „модулност“ и колективното позициониране между iMac и Mac Pro. Като такова, местоположението на ‌Mac Studio‌ в продуктовата гама на Apple събуди подозрение, че просто вече няма място за „Pro“ ‌iMac‌. Други доклади предполагат, че Apple не планира скоро да пусне нов ‌iMac‌ Pro или ‌iMac‌ с по-голям дисплей.

Въпреки това, анализаторът на Apple Минг-Чи Куо вярва, че нов модел ‌iMac‌ Pro ще бъде пуснат на пазара през 2023 г. заедно с нов ‌Mac Pro‌ – слух, който изглежда се подкрепя от БлумбъргТова е Марк Гърман. По-рано тази година Гурман каза, че Apple продължава работата по висок клас iMac модел:

Също така все още вярвам, че Apple работи върху iMac с по-голям екран, насочен към професионалния пазар. Предполагам, че това ще използва вариация на чипа M3, вероятно M3 Pro и M3 Max. Това ще съответства на чиповете в MacBook Pro. Не мисля, че комбинацията от Mac Studio или Mac mini плюс Apple Studio Display е подходяща за много професионални потребители, които искат повече пространство на екрана.

Освен слух от Young, който обяснява, че ‌iMac‌ Pro ще има по-малко мини-LED зони от iPad Pro или MacBook Pro, малко друго се знае за това какво може да включва. Изглежда вероятно по-голям, ~27-инчов мини-LED дисплей с опции за чипове ProMotion, M3 Pro и ‌M3‌ Max, както и набор от портове, пренесени от MacBook Pro, са в картите за ‌iMac‌ Pro въз основа на това, което сме наясно в момента.

Тъй като Young, Kuo и Gurman се обединяват около идеята за нов ‌iMac‌ от висок клас, който вероятно ще бъде пуснат през следващата година, изглежда, че шансовете Apple да пусне нов ‌iMac‌ Pro все още са относително високи, независимо от наличието на ‌Mac Studio‌ и Studio Display.

Източник : www.macrumors.com