Южнокорейският съд отхвърли съдебния иск на потребителите на iPhone за 1,6 милиона долара „Batterygate“.

Южнокорейски съд отхвърли в четвъртък дело за искане на обезщетение от Apple по обвинения, че компанията умишлено е забавила работата на по-старите iPhone, за да принуди клиентите да купуват нови модели (чрез The Korea Herald).

iPhone бавен
„Искът е отхвърлен“, каза накратко съдия, без да уточнява причината за решението, като отхвърли делото, заведено от около 9800 корейски купувачи на смартфони, които търсят 2 милиарда вона (1,64 милиона долара) срещу Apple.

Решението идва пет години след като група потребители заведоха гражданско дело с искане за обезщетение от 200 000 вона всеки. Първоначално заведен от около 64 000 ищци, делото твърди, че Apple е накарала някои потребители на iPhone да инсталират софтуерен ъпгрейд, който е довел до забавяне на производителността, така че потребителите да обмислят замяната на устройствата си с нови.

Случаят е свързан с въвеждането от Apple в началото на 2017 г. на функции за управление на захранването за по-стари iPhone за предотвратяване на неочаквано изключване по време на пиково потребление на енергия на устройства с изтощени батерии. Тези функции за управление на захранването забавят процесора на по-стари iPhone с по-малко от оптималните батерии, което води до по-бавна производителност.

Функциите за управление на захранването не бяха широко разгласени до края на 2017 г., което накара много клиенти да се почувстват измамени от Apple.

Apple отрече да е подвеждала потребителите, но по-късно призна, че е забавила някои по-стари iPhone с изтощени батерии по време на пиково потребление на енергия, за да предотврати неочаквано изключване. Впоследствие компанията прие, че е трябвало да предостави по-ясно обяснение, когато въведе функцията за управление на захранването в iOS 10.2.1.

След извинение Apple въведе програма за смяна на батерията, която позволи на всички клиенти с ‌iPhone‌ 6, 6s, 7, 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus и SE да сменят батериите си срещу намалена такса до края на 2018 г.

Apple също представи по-добри функции за наблюдение на батерията в по-късна актуализация на iOS, включително възможността клиентите да изключат функцията за управление на захранването, въведена в iOS 10.2.1.

Корейското решение е в контраст с подобни дела, заведени срещу Apple в други страни. През 2020 г. Apple се съгласи да плати до 500 милиона долара за уреждане на дългогодишен групов иск в Съединените щати, който обвиняваше компанията в „тайно ограничаване“ на по-стари модели iPhone. Apple беше изправена пред подобни съдебни дела в Белгия, Чили, Испания, Италия и Португалия.

Източник : www.macrumors.com