10 съвета за macOS, които да направят живота ви по-лесен

Едно от страхотните неща при използването на Mac е, че macOS разполага с различни нива на взаимодействие и персонализиране, но много от нас само надраскват повърхността на това, което е възможно. Ако редовно извършвате определени действия на вашия Mac, често има друг начин да го направите, който е по-лесен, но не е толкова очевиден, освен ако някой не ви го посочи.

Имайки предвид това, ето 10 бързи съвета за macOS, които след като започнете да използвате, трябва да направят времето, което прекарвате на вашия Mac, по-безпроблемно изживяване. Следното предполага, че използвате macOS Ventura, но повечето, ако не и всички тези съвети трябва да работят на по-ранни версии на операционната система Mac на Apple.

1. Отворете копие на файл по подразбиране

Stationery Pad е удобен начин да премахнете стъпка от работния си процес, ако редовно използвате шаблони за документи на вашия Mac. Дългогодишната функция Finder по същество казва на родителското приложение на файл да отвори копие от него по подразбиране, като гарантира, че оригиналният файл остава нередактиран. Почти всеки тип файл може да се дефинира като шаблон с Stationery Pad – може да се използва за рационализиране на обичайни задания на Photoshop, създаване на скелетни HTML/CSS файлове или помощ при фактуриране на Word документи.

подложка за канцеларски материали
За да се възползвате от него, щракнете с десния бутон (Ctrl-щракване) върху файла, който искате да използвате като шаблон, изберете Получете информацияслед което проверете Подложка за канцеларски материали квадратчето за отметка под секцията Общи. Накрая щракнете върху червения бутон на светофара, за да затворите прозореца Get Info. Следващият път, когато щракнете двукратно върху файла с шаблона, Finder автоматично ще създаде и отвори негово копие, оставяйки оригинала недокоснат.

Stationery Pad не привлича много внимание в наши дни, но е добра алтернатива на многократното редактиране на шаблони и използването на командата „Запиши като…“, което може да доведе до презаписване на оригиналния файл, ако не сте много внимателни.

2. Достъп до още опции за визуализация на файлов формат

Когато дойдете да запазите или експортирате файл в Preview, Щракнете с опция на формат падащо меню, за да получите достъп до няколко допълнителни типа файлове.

предварителен преглед

3. Върнете се към вашите резултати от търсенето в Safari

Да кажем, че искате да потърсите тема онлайн, така че въвеждате дума или фраза за търсене в адресната лента на Safari. Първата връзка в върнатите резултати изглежда обещаваща, така че щракнете върху нея. На сайта, към който сте изпратени, виждате друга връзка за сродна тема, така че щракнете и върху нея. Тогава друга връзка грабва вниманието ви и вие решавате да я проверите. Скоро се разсейвате от друга допирателна тема и преди да се усетите, сте попаднали в заешка дупка от кликвания и връзки, без да разберете много за това, което всъщност търсите на първо място.

връщане назад
Ако това ви звучи познато, Safari SnapBack може да ви помогне. Спестява досадното щракване върху бутона на предишната страница няколко пъти, за да се върнете към оригиналните си резултати от търсенето, или да започнете да преглеждате вашата уеб история, за да намерите къде е започнал последният ви онлайн меандър. Можете да го намерите в лентата с менюта на Safari, под История -> Обратно връщане на резултатите от търсенетоили още по-добре, използвайте неговия Command-Option-S клавишна комбинация.

Обърнете внимание, че SnapBack работи само ако вашето своенравно сърфиране се е случило в същия раздел, който сте използвали, за да започнете търсенето, така че ако връзка, върху която сте щракнали, е отворила нов раздел и сте продължили да сърфирате в него, опцията на менюто SnapBack ще бъде сива. Освен това търсенето трябва да се извърши от адресната лента на Safari или от уебсайта на търсачката, която Safari е настроен да използва.

4. Укротете горещите ъгли с модифициращи клавиши

В macOS функцията Hot Corners превръща всеки от четирите ъгъла на вашия екран в определено действие, което ви позволява бърз достъп до определени функции, вградени в системата, като контрол на мисиите, център за уведомяване, скрийнсейвър и др. Има нещо удовлетворяващо в извеждането на тези често използвани функции с просто, бързо движение на курсора. Това, което не е толкова задоволително, е случайното задействане на Hot Corner, което може да доведе до различни видове нежелано поведение на работния плот, като например прозорци на приложения, летящи навсякъде. За щастие, има начин да укротите поведението на Hot Corner с помощта на модифициращи клавиши.

горещи ъгли
Отворете Системни настройки -> Работен плот и докинг станцияпревъртете до дъното на менюто и щракнете Горещи ъгли…. В диалоговия прозорец, който се появява, щракнете върху падащото меню, съответстващо на ъгъла на екрана, който искате да използвате като Hot Corner. След това задръжте модифициращ клавиш и изберете функция от падащото меню, която да присвоите на Hot Corner. В нашия пример използваме Shift-Command. Сега това е готово, следващия път, когато използвате горещ ъгъл, задръжте натиснат клавиша(ите) на модификатора, докато придвижвате курсора на мишката към него, в противен случай действието, което сте задали на този ъгъл, няма да работи.

5. Показване на още скорошни приложения в Dock

В macOS удобна опция, наречена „Показване на последните приложения в Dock“ (намерена в Системни настройки -> Работен плот и докинг станция) добавя разделител към дясната страна на Dock на вашия Mac и след като показва всички приложения, които наскоро сте използвали, които не са постоянно закачени. По подразбиране тази опция показва само трите най-скоро използвани приложения, които след това са затворени. Има обаче начин да го накарате да показва повече, което може да бъде полезно, ако вашият работен процес включва използване на много приложения последователно.

наскоро отворени приложения
Ако ви е удобно да поставяте команди в терминала, е напълно възможно да увеличите или намалите броя на наскоро отворените приложения, които се показват във вашия Dock. Отворете прозорец на терминал (приложението може да се намери в /Applications/Utilities/) и поставете следното в командния ред, след което натиснете Enter:

по подразбиране пише com.apple.dock show-recents -bool true;
по подразбиране пише com.apple.dock show-recent-count -int 10;
killall Dock

Имайте предвид, че -инт аргумент определя броя на наскоро отворените приложения, които искате да показвате в Dock след разделителя (10 в този пример). Можете да промените номера според нуждите си и можете да се върнете към показване на три приложения по всяко време, като използвате -int 3 във втората команда.

6. Преоразмерете Windows от центъра

Когато плъзнете мишката от едната страна или ъгъл на прозорец, за да го преоразмерите, можете вместо това да задържите клавиша Option, за да преоразмерите размерите на прозореца от централната му точка.

преоразмеряване

7. Получавайте уникални сигнали за нови имейли от VIP

В Apple Mail можете да изберете да получавате известия, когато получите нови съобщения от вашите VIP лица (щракнете Поща -> Настройки… в лентата с менюта, след което щракнете върху Общ раздел и изберете VIP персони в падащия списък с известия за нови съобщения.) Настройването на VIP известия по този начин е добре, но ви пречи да получавате известия за всички други съобщения, идващи във входящата ви кутия. По-добро решение е да настроите правило в Mail, което възпроизвежда конкретен звук или отскача иконата на Dock, когато е получено съобщение и подателят е във вашия VIP списък.

поща
В пощата Настройкищракнете върху правила раздела, след което щракнете Добавяне на правило. Дайте име на вашето правило в полето Описание, след което изберете за „Ако“. всякакви от падащото меню. За първото условие изберете Подателят е VIP. (Ако искате сигнали за конкретен човек, тук е алтернативна опция Сметка.)

След това под „Извършете следните действия:“ изберете Пусни звук от първото падащо меню. (Друга налична опция тук е Икона за отскачане в Dock.) След това под „Извършване на следните действия:“ изберете звук за възпроизвеждане от второто падащо меню. Накрая щракнете Добреслед което щракнете Приложи. С вече настроеното правило ще получавате уникален сигнал за всеки VIP имейл, който получавате, който ще можете да разграничите от обикновените известия за нови съобщения, когато пристигнат.

8. Плаващи бележки над Windows на приложението

В приложението Notes в macOS е възможно отделни бележки да се преместват върху други прозорци, така че да останат видими, независимо кое приложение е активно. Това прави удобен начин за препратка към съществуваща бележка, докато пишете есе или доклад, например. Също така е полезно, ако искате да си водите бележки, когато проучвате нещо онлайн.

бележки
За да отворите бележка в приложението Бележки, щракнете двукратно върху бележката, за да я отворите в отделен прозорец, след което изберете Прозорец -> Запази отгоре от лентата с менюта. Сега бележката ще остане над други отворени прозорци на приложения, дори ако превключвате между приложения с помощта на Stage Manager. Само не забравяйте, че вашите плаващи бележки не могат да споделят същия екран като друго приложение, което е в режим на цял екран.

9. Добавете преки пътища за приложение/файл/папка към лентата с инструменти на Finder

Ето как да добавите удобни преки пътища за приложения, файлове и папки към лентата с инструменти на прозорците на Finder: Просто започнете да плъзгате елемента в прозореца на Finder, след което задръжте командване () и го пуснете на свободно място в лентата с инструменти.

търсач

10. Бърз достъп до специфични системни настройки

Ако клавиатурата на вашия Mac има икони, отпечатани върху някои от функционалните клавиши, можете да ги натиснете, за да извършите специални функции. Например, натискането на клавишите F11/12 с иконите на високоговорителите регулира силата на звука.

настройки
Ако задържите опция когато натиснете един от тези клавиши, конкретните предпочитания в системните настройки, които са свързани с функцията, ще се отворят моментално. Option-F11/12 отваря прозореца за звук, например.

Източник : www.macrumors.com