2024 OLED iPad Pro ще бъдат много по-скъпи поради скъпия процес на производство на панели

Предстоящите OLED iPad Pro модели на Apple вероятно ще бъдат значително по-скъпи от съществуващите OLED устройства с подобен размер поради включените скъпи нови производствени процеси, твърди нов доклад от Корея.

iPad Pro OLED функция 2
През следващата година се очаква Apple да пусне нови 11,1-инчови и 13-инчови ‌iPad Pro‌ модели, включващи OLED вместо LCD дисплеи, а закупуването на панели ще представлява най-голямата част от разходите за материали, според уебсайт на корейски език Elec.

В момента се смята, че Apple обсъжда със Samsung и LG Display цената за доставка на панелите, спецификациите за които ще изискват използването на производствени процеси, които не са били комбинирани преди за OLED панели с необходимия размер.

Един от новите производствени процеси е използването на тандемна структура от два стека, която има два емисионни слоя, като по този начин удвоява яркостта и учетворява живота на OLED дисплея. Всички iPhone на Apple използват структура с един стек и обосновката на Apple да изисква панели с два стека за iPad е, че таблетите обикновено се използват за по-дълги периоди.

Друг процес е използването на нискотемпературни поликристален оксид (LTPO) тънкослойни транзистори (TFT) за по-енергийно ефективна задна платка, която отговаря за включването и изключването на отделните пиксели, и накрая, хибридна OLED структура, която съчетава твърдо OLED стъкло субстрати с гъвкаво капсулиране на OLED тънък филм, което води до цялостен по-тънък панел.

Според Elecцената на доставка на OLED панели за съществуващи 10-инчови устройства е около $100 до $150, докато разходите за процесите, включени в производството на необходимите 11,1-инчови и 13-инчови панели на Apple, са по-близо до $270 и $350, съответно.

Както се отбелязва в доклада, Apple вероятно ще прехвърли поне част от тези материални разходи на потребителя, което ще се отрази в значително по-високи цени на дребно. В момента 11-инчовият ‌iPad Pro‌ с LED дисплей Liquid Retina започва от $799, докато 12,9-инчовият ‌iPad Pro‌ с мини-LED дисплей Liquid Retina XDR започва от $1099.

Днешният доклад добавя, че LG Display разработва както 11,1-инчови, така и 13-инчови iPad OLED панели, докато Samsung разработва само 11,1-инчов модел, въпреки че Samsung може да разработи и двата типа в зависимост от производствените изисквания.

Съобщава се, че в свързани разработки Samsung е решил да инвестира в производствени линии за OLED от осмо поколение, което “теоретично” трябва да доведе до панели с по-ниска цена в сравнение с тези, направени на линията от шесто поколение. OLED ‌iPad Pro‌ панелите, които излизат през следващата година, трябва да бъдат направени с помощта на линията от шесто поколение, но панелите за бъдещите OLED MacBook на Apple вероятно ще бъдат направени от линията от осмо поколение.

Източник : www.macrumors.com