Apple доминира в Топ 10 на най-продаваните смартфони за 2022 г

Apple лесно беше най-популярната марка смартфони миналата година, като осем от нейните модели iPhone бяха включени в списък с 10 най-продавани смартфони.

iphone 13 face id
Това е според Global Monthly Handset Model Sales Tracker на CounterPoint Research, което установява Apple като първата марка, която заема толкова много места в топ 10. Останалите две места са заети от Samsung.

Според доклада iPhone 13 на Apple е най-продаваният смартфон за 2022 г., допринасяйки за 28% от продажбите на ‌iPhone‌ и постигайки статус на най-продаван смартфон на големи пазари като Китай, Франция, Германия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Данните на Counterpoint предполагат, че ‌iPhone 13‌ остава смартфон номер едно всеки месец от пускането му през септември 2021 г. до август 2022 г., като намаленията на цените след пускането на пазара на iPhone 14 допълнително стимулират продажбите на ‌iPhone 13‌ в развиващите се пазари.

В сравнение с iPhone 13 Pro Max, който беше вторият най-продаван смартфон за 2022 г., бяха продадени два пъти повече модели ‌iPhone 13‌, което подчертава широката популярност на устройството на пазарите. По отношение на iPhone 14 Pro Max докладът отбелязва, че:

За първи път Pro Max вариант на серия ‌iPhone‌ генерира повече обем от своите Pro и базовите модели през 2022 г. Това помогна на ‌iPhone 14 Pro‌ Max да заеме третото място в списъка за 2022 г. Това беше най-продаваният модел смартфон за септември, октомври и ноември на 2022 г. Продажбите на ‌iPhone 14 Pro‌ Max бяха водени от ранните потребители и тези, надграждащи до по-висок вариант на ‌iPhone‌.

На други места стабилните продажби в САЩ, Япония и Китай показаха, че iPhone 12 – най-продаваният смартфон за 2021 г. – заема шесто място над ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14 Pro‌, въпреки че е най-старият телефон на Apple в списъка. Междувременно iPhone SE (2022) зае десето място, като силните продажби в Япония му дадоха тласък.

Най-продаваните смартфони за 2022 г. с контрапункт на месечните класации
И накрая, двете места на Samsung в списъка включват неговия базов Galaxy A13 като четвъртият най-продаван смартфон и Galaxy A03, който завършва топ 10. Това е още едно място в списъка, отколкото корейската компания постигна през предходната година .

„Ние вярваме, че делът на 10-те най-добри смартфона ще се увеличи през 2023 г., тъй като марките се фокусират върху изчистването на инвентара и оптимизирането на пусканията си“, казаха анализаторите на Counterpoint Харшит Растоги и Карн Чаухан. „Също така очакваме марките да продължат да облекчават портфолиото си през 2023 г., за да сведат до минимум канибализацията. Броят на активните модели смартфони на световния пазар вече е спаднал от над 4200 през 2021 г. до около 3600 през 2022 г.“

През 2023 г. Apple продължава да продава ‌iPhone 12‌ и ‌iPhone 13‌ заедно със серията ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone SE‌ от трето поколение, подчертавайки продължаващата популярност на своите по-стари модели сред нови и завръщащи се клиенти.

Източник : www.macrumors.com