Apple „играе твърдо“ в обжалването на разследването на Обединеното кралство за ограниченията на платформите

Apple подаде жалба срещу разследване на органа за защита на конкуренцията на Обединеното кралство относно доминирането на компанията в мобилните браузъри и ограниченията върху облачните игри (чрез Ройтерс).

app store blue banner uk фиксиран
През ноември Органът за конкуренция и пазари (CMA) стартира проучване на пазара относно ограниченията на Apple и Google за облачни игри и мобилни браузъри. CMA проучи „ефективния дуопол“ на Apple и Google, който позволява на компаниите да „упражняват контрол върху тези пазари“ в продължение на почти година.

В известие, подадено до Апелативния трибунал за конкуренцията по-рано тази седмица, адвокатите, представляващи Apple, казаха, че разследването на CMA трябва да бъде преразгледано и отменено, твърдейки, че регулаторът е пропуснал изискванията за време. Разследването трябваше да приключи в рамките на 18 месеца с конкретни крайни срокове и Apple смята, че този график не е бил спазен правилно, което дава основание да бъде изцяло преоценен.

Както отбелязва експертът по техническо регулиране Зак Майерс, „жалбите на Apple са само относно процедурни тънкости“ и това „подсказва, че Apple иска да играе твърдо“. Разработчикът на приложения и активист за интелектуална собственост Флориан Мюлер смята, че „този обжалване може да отиде и в двете посоки“. Ако Apple спечели, CMA може просто да изчака новия закон за цифровата конкуренция на Обединеното кралство да влезе в парламента следващия месец, което може да осигури още по-голям надзор и широкообхватни регулаторни правомощия.

CMA отговори на обжалването на Apple, настоявайки, че ще защити позицията си и ще продължи разследването в съответствие със законовия график. В изявление на CMA се добавя: „Започнахме това разследване, за да сме сигурни, че потребителите в Обединеното кралство ще получат по-добър избор от мобилни уеб услуги и че разработчиците от Обединеното кралство могат да инвестират в иновативно мобилно съдържание и услуги.“

Разследването на CMA срещу Apple използва правомощия на високо ниво, за да изисква обширна информация от Apple, за да направи заключения и да приложи правно обвързващи средства за защита, които могат да включват заповеди, които изискват Apple да направи съществени промени в своите практики. Предварителното изслушване по жалбата на Apple ще се проведе във вторник, 24 януари.

Екосистемата на Apple все повече попада под интензивен контрол от страна на правителствата по света, включително в Съединените щати, Япония, Южна Корея, Европейския съюз и други, с ясен апетит от страна на глобалните регулатори да проучат позициите на големите технологии по въпроси като политиките на App Store , странично зареждане на приложения и оперативна съвместимост.

Забележка: Поради политическия или социален характер на дискусията по тази тема, дискусионната нишка се намира в нашия форум за политически новини. Всички членове на форума и посетители на сайта са добре дошли да четат и следват темата, но публикуването е ограничено до членове на форума с поне 100 публикации.

Източник : www.macrumors.com