Apple нарежда на потребителите да не затварят телефона на операторите при повиквания за случайно откриване на срив

С моделите iPhone 14 Apple въведе функция за откриване на срив, която е предназначена да се свързва автоматично със службите за спешна помощ, ако бъде открит сблъсък. Crash Detection вече спаси животи, но също така имаше редица оплаквания относно случайното задействане на опцията в ски курорти, увеселителни паркове и в други ситуации, които не са извънредни с висока активност.

iphone 14 pro откриване на автомобилна катастрофа
Apple въведе оптимизации за откриване на сривове в последните няколко актуализации на iOS 16, за да се опита да намали фалшивите повиквания, а сега компанията има нови препоръки за потребители, които случайно активират функцията за откриване на сривове. В актуализиран документ за поддръжка на Crash Detection, Apple насочва потребителите да не затварят, ако е направено случайно повикване, и вместо това да обяснят на отговарящия за спешни случаи, че не е необходима помощ.

Ако обаждането е направено, но не се нуждаете от спешни услуги, не затваряйте. Изчакайте, докато отговарящият отговори, след което обяснете, че нямате нужда от помощ.

Apple също премахна ред в документа за поддръжка, който предлага на потребителите да отменят повикване по време на периода на таймера. „Ако не е необходимо да се свързвате със службите за спешна помощ, докоснете „Отказ“ и потвърдете, че не се нуждаете от услуги за спешна помощ“, гласи изречението, което е извадено от документа.

Сайтът за поддръжка на Crash Detection продължава да предполага, че потребителите трябва да отхвърлят предупреждение, ако могат да го направят, но Apple изглежда иска да спре потребителите на iPhone да отменят или затворят вече стартирано спешно повикване и да оставят спешните служби да се чудят какво стана.

Диспечерите на спешни служби около ски пистите са особено недоволни от броя на случайните обаждания, получени от Crash Detection. Претърсванията при каране на ски и сноуборд могат да задействат Crash Detection и с тежките дрехи, носени при тези дейности, потребителите на ‌iPhone‌ и Apple Watch понякога не забелязват, че е направено спешно повикване.

В окръг Summit в Колорадо, например, 185 случайни обаждания за откриване на катастрофи са получени за една седмица през януари, губейки време и ресурси, необходими за действителни спешни случаи. Директорът на спешните служби на Summit County Trina Dummer каза през февруари, че ситуацията заплашва да „десенсибилизира диспечерите и да отклони ограничените ресурси от истински извънредни ситуации“.

Apple в отговор изпрати четирима представители в Summit County, за да наблюдават центъра за спешни повиквания и оттогава бяха добавени допълнителни оптимизации.

Откриването на сривове е налично за моделите ‌iPhone 14‌ и най-новите модели на Apple Watch. Използвайки сензори като акселерометър и жироскоп, той може да открие тежка автомобилна катастрофа и автоматично да се обади на службите за спешна помощ, ако потребителят не отговори на предупреждение в рамките на 20 секунди.

Източник : www.macrumors.com