Apple обмисля iPhone 15 с Lightning порт, преди да премине към USB-C

В началото на процеса на разработка на iPhone 15, Apple създаде версия, която включва Lightning порт, според Apple Leaker Unknownz21. В туит Unknownz21 каза, че Apple тества ‌iPhone 15‌ с Lightning порт „много рано“, но той е „бързо бракуван“ в полза на USB-C версията.

Функция iPhone 15 за превключване от Lightning към USB C през 2023 г
Моделите ‌iPhone 15‌, оборудвани с USB-C вместо Lightning, бяха в тестване още през януари 2022 г., а всички дизайни след март 2022 г. се фокусираха върху USB-C порт.

Преходът на Apple към USB-C на iPhone е един от най-последователните слухове и се очаква компанията да се откаже от Lightning порта за всичките четири модела, които идват тази година. Както Pro, така и стандартните модели ще се зареждат чрез USB-C вместо Lightning, за първи път за ‌iPhone‌.

USB-C портовете са включени в гамата на Mac от 2015 г., а в линията iPad от 2018 г. Всички iPad, които Apple продава, всъщност разполагат с USB-C порт, така че единствените iOS устройства, които все още използват Lightning, са iPhone. Apple планира да премине към USB-C за ‌iPhone‌ поради европейските разпоредби, които налагат общо зарядно устройство за електронни устройства.

Портът Lightning не е разрешен съгласно тези правила, така че Apple имаше възможността да въведе USB-C само в Европа и да се придържа към Lightning навсякъде другаде или да използва USB-C по целия свят и да елиминира Lightning изцяло. USB-C във всички устройства на Apple ще направи зареждането по-лесно, защото iPhone, iPad и Mac ще могат да споделят един и същ кабел и захранващ адаптер.

Apple в крайна сметка ще трябва да актуализира третото поколение AirPods, AirPods Pro 2, AirPods Max, Magic Mouse, Magic Trackpad, Magic Keyboard и оригиналния Apple Pencil, всички устройства, които продължават да се зареждат с Lightning.

Apple може да не трябва да разчита на USB-C зареждане твърде дълго, тъй като компанията настоява за безжично зареждане MagSafe. iPhone след iPhone 12 включва ‌MagSafe‌ и Apple може да планира да добави подобна технология към бъдещите модели ‌iPad‌. Има слухове, че крайната цел на Apple е да има ‌iPhone‌ без портове, с всички дисплеи, и с ‌MagSafe‌ и предстоящото стартиране на Qi2, това може да е възможно в даден момент. Стандартът Qi2 ще позволи по-бързи скорости на зареждане, подобни на MagSafe, и ще служи като по-отворена алтернатива на ‌MagSafe‌.

Източник : www.macrumors.com