Apple поръча цялата доставка на 3nm чипове на TSMC за iPhone 15 Pro и M3 Mac

Съобщава се, че Apple е осигурила всички налични поръчки за N3, първо поколение 3-нанометров процес на TSMC, който вероятно ще бъде използван в предстоящата гама iPhone 15 Pro, както и нови MacBooks, планирани за пускане на пазара през втората половина на 2023 г.

tsmc инспекция на полупроводникови чипове 678x452
Според paywalled DigiTimes доклад, Apple е осигурила 100% от първоначалната доставка на N3, за която се твърди, че има висок добив, въпреки по-високите разходи и спада в степента на използване на леярната през първата половина на 2023 г. Масовото производство на 3nm процес на TSMC започна през края на декември, а леярната е увеличила производствения си капацитет с постепенно темпо, като месечната продукция ще достигне 45 000 вафли през март, според източниците на доклада.

Очаква се Apple да приеме 3nm технологията на TSMC тази година за чипа A17 Bionic, който вероятно ще захранва моделите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Твърди се, че 3nm технологията осигурява 35% подобрение на енергийната ефективност спрямо 4nm, която беше използвана за направата на чипа A16 Bionic за iPhone 14 Pro и Pro Max.

Последните два модела iPhone бяха първите смартфони с чипове, изградени по 4nm процес, и изглежда, че Apple отново се опитва да бъде първи на пазара с модели, базирани на най-новата авангардна полупроводникова технология.

Apple планира да пусне нов MacBook Air през втората половина на 2023 г. и може да бъде оборудван с 3nm чип, според доклад от януари DigiTimes. Въпреки това, анализаторът на дисплейната индустрия Рос Йънг през декември заяви, че 15-инчов MacBook Air ще бъде пуснат през първата половина на 2023 г. Ако DigiTimes“ Прогнозата се оказва точна, тогава може би и 13-инчовите, и 15-инчовите MacBook Air с M3 чипове, базирани на 3nm технология, вместо това ще бъдат пуснати през втората половина на 2023 г.

Гледайки по-напред, анализаторът на Apple Минг-Чи Куо вярва, че 14 и 16-инчовите MacBook Pro, идващи през 2024 г., ще включват чипове M3 Pro и ‌M3‌ Max, които са изградени по 3nm процес на TSMC. Моделите MacBook Pro с чиповете ‌M3‌ Pro и ‌M3‌ Max ще влязат в масово производство през първата половина на 2024 г., според Куо.

3nm технологията ще предложи подобрена производителност и по-добра енергийна ефективност в сравнение с настоящите чипове, произведени по 5-нанометров процес, включително M2 Pro, намиращ се в текущия висок клас Mac mini на Apple и M2 Pro и ‌M2‌ Max, използвани в последните 14 и 16-инчови модели MacBook Pro.

TSMC е готов да премине към N3E – подобрена версия на N3, неговата първо поколение 3nm технология – за комерсиално производство през втората половина на тази година, а Apple ще бъде първият клиент, който ще приеме процеса, според друг доклад тази седмица от DigiTimes. Никей Азия съобщи през септември, че Apple може да приеме N3E за устройства, пуснати на пазара още тази година, но не сме виждали други доклади, потвърждаващи тази пътна карта.

Източник : www.macrumors.com