Apple събира обратна връзка от диспечери, получаващи фалшиви 911 обаждания от скиори

Центровете за спешна помощ продължават да се оплакват от новата функция на Apple за откриване на катастрофи, която предизвиква поток от фалшиви 911 обаждания от скиори и сноубордисти.

Apple Crash Detection Ски
Доклад днес от Ню Йорк пост отбелязва, че окръг Грийн в Ню Йорк и окръг Карбон в Пенсилвания са изпитали огромно увеличение на фалшивите 911 обаждания от местни ски курорти поради откриване на катастрофи. Функцията позволява на най-новите модели iPhone и Apple Watch да открият тежка автомобилна катастрофа и автоматично да извикат службите за спешна помощ, ако потребителят не реагира, но също така се активира, когато някои скиори и сноубордисти паднат.

Като се има предвид, че диспечерите за спешни случаи отговарят на всички обаждания поради прекомерна предпазливост, напливът от фалшиви аларми натовари някои центрове за обаждания и може да отклони персонала и ресурсите далеч от истински спешни случаи. Има няколко доклада за проблема в други популярни ски курорти като Колорадо, Минесота, Юта и Британска Колумбия, Канада, откакто Apple представи функцията миналата година.

В отговор на доклада, говорител на Apple каза на Публикувай че компанията е събирала обратна връзка от центровете за спешни повиквания, които са имали увеличение на автоматизираните 911 обаждания поради функцията, но отказа да коментира повече.

Откриването на срив е активирано по подразбиране на всички модели iPhone 14 и най-новите модели на Apple Watch, включително Series 8, Ultra и SE от второ поколение. Когато бъде открит срив, iPhone или Apple Watch показва предупреждение, спрямо което потребителите имат 10 секунди да действат. Ако потребителят не реагира, устройството започва още 10-секундно обратно броене, докато звучи аларма и вибрира/почуква, след което се обажда на службите за спешна помощ. Поради шумната среда и дебелите връхни дрехи обаче някои потребители може да не знаят, че функцията е задействана.

Apple казва, че функцията разчита на сензори като акселерометъра и жироскопа в iPhone и Apple Watch, заедно с „усъвършенствани алгоритми за движение, проектирани от Apple, обучени с над един милион часа шофиране в реални условия и данни за запис на катастрофи“ за повишена точност. Както при влакчетата в увеселителен парк, iPhone и Apple Watch може да приемат рязкото движение на ски и сноуборд като автомобилна катастрофа в някои ситуации.

Apple пусна iOS 16.1.2 в края на ноември с неуточнени оптимизации за откриване на сривове за модели iPhone 14, последвани от watchOS 9.2 в средата на декември с оптимизации на Apple Watch. Не е ясно дали тези оптимизации са довели до намаляване на фалшивите 911 обаждания от скиори и сноубордисти; във всеки случай вероятно ще отнеме известно време, преди всички потребители да актуализират своя iPhone или Apple Watch до най-новите версии на софтуера.

Въпреки този проблем, вече има няколко доклада за животоспасяваща функция, която предупреждава първите реагиращи лица за действителни автомобилни катастрофи.

Източник : www.macrumors.com