iPhone 15 Pro: Всичко, което знаем

Очаква се iPhone 15 Pro и Pro Max да изглеждат подобно на iPhone 14 Pro и Pro Max, с 6,1 и 6,7-инчови OLED дисплеи и изрез Dynamic Island за камерата и хардуера за Face ID.

Има слухове за някои промени в шасито на двата модела Pro. Leaker ShrimpApplePro каза, че моделите iPhone 15 Pro могат да имат по-тънки, извити рамки в сравнение с моделите iPhone 14 Pro. Дисплеите ще останат плоски въпреки по-тънките, извити ръбове, дизайн, оприличен на Apple Watch Series 7 и Series 8.

Титаниево шаси

Вместо неръждаема стомана, слуховете предполагат, че Apple ще премине към титан тази година, използвайки го за рамката на iPhone 15 Pro и Pro Max. В сравнение с неръждаемата стомана, титанът е по-лек и по-здрав, но е и по-скъп, защото се работи с него по-трудно.

Ако приемем, че няма други големи промени по отношение на вътрешните компоненти, iPhone, конструиран с титаниева рамка, ще бъде по-лек от iPhone с рамка от неръждаема стомана, така че е вероятно 15 Pro и Pro Max да бъдат по-леки от своите предшественици iPhone 14 Pro . Теглото в крайна сметка ще се определя от сплавта, която Apple използва, тъй като устройствата няма да бъдат направени от чист титан.

ябълков часовник ултра жълт

Титановият Apple Watch Ultra

Титанът вече се използва в гамата на Apple Watch и Apple в миналото е представяла два титаниеви цвята, стандартен сребрист естествен цвят на титан и по-тъмна космическа черна версия. Apple може да използва същите тези цветове за моделите iPhone 15 Pro или да проектира нови нюанси.

Освен че е по-лек, титанът има различно покритие от неръждаемата стомана. Вместо да е блестящ, той има по-скоро матова текстура, която няма да привлича пръстови отпечатъци по същия начин, по който го прави рамката от неръждаема стомана на iPhone 14 Pro.

Титанът е много по-здрав материал от неръждаемата стомана, така че шасито на iPhone, направено от този материал, може да бъде по-устойчиво на вдлъбнатини, вдлъбнатини и огъване, но може да е по-лесно за надраскване, тъй като оксидният слой лесно се поврежда и може да изпъкне от малки драскотини .

Бутони в твърдо състояние

Не се очаква моделите iPhone 15 Pro да разполагат със същите физически бутони, които са на моделите iPhone 14 Pro, като вместо това Apple възприема полупроводникови бутони с хаптична обратна връзка. Бутоните в твърдо състояние могат да се използват по същия начин като физическия бутон, но няма действително натискане на бутон, което се случва, когато го докоснете.

Вместо това се използва тактилна вибрация, за да имитира натискане на бутон и да ви даде усещането за натискане надолу, дори когато няма действително физическо движение на бутона.

iphone 14 pro бутони

Физическите бутони за сила на звука и захранване на iPhone 14 Pro

Apple вече използва твърдотелна технология за бутона Touch ID Home на iPhone SE и тракпада на моделите MacBook Pro и MacBook Air. На тези устройства можете да използвате жест на натискане и усещането е, че сте натиснали бутон, но в действителност това е твърда повърхност с хаптична обратна връзка.

Технологията на бутоните в твърдо състояние може да подобри защитата срещу прах и вода, тъй като не се нуждае от механизъм, който потиска физически, но изисква допълнителен хардуер в iPhone. Говори се, че Apple добавя два допълнителни Taptic Engine към моделите iPhone 15 Pro за захранване на полупроводниковите бутони. Настоящите модели iPhone имат единичен Taptic Engine за тактилна обратна връзка.

iphone 14 pro taptic engine чрез ifixit

Taptic Engine в iPhone 14 Pro, чрез iFixit

Имаше някои слухове през 2021 г., според които Apple ще приеме кръгли бутони за сила на звука за iPhone 14. Това не се случи, но има вероятност слуховете за кръгли бутони всъщност да са за моделите iPhone 15 Pro. Кръглият дизайн може да има повече смисъл за твърд бутон, тъй като ще осигури по-голяма повърхност за контакт между пръстите и бутоните, но все още не е ясно дали Apple ще промени дизайна на бутоните.

Очаква се Apple да използва полупроводникови бутони както за контролите на звука, така и за бутона за захранване.

Източник : www.macrumors.com