Twitter потвърждава, че приложенията на трети страни като Tweetbot са умишлено блокирани

Приложенията на Twitter на трети страни като Tweetbot и Twitterrific са умишлено блокирани от използването на API на Twitter, Twitter потвърди днес. Без достъп до базовия код за социалната мрежа Tweetbot, Twitterrific, Birdie, Echofon и други популярни клиенти на Twitter не функционират и не могат да се използват.

Функция Twitter
Програмният акаунт на Twitter днес каза в туит че Twitter „налага своите дългогодишни API правила“, промяна, която може да накара някои приложения да не работят. Няма информация кои правила на API са нарушили блокираните клиенти на Twitter и това е първият път, когато Twitter дава представа какво се случва с приложенията на Twitter на трети страни, откакто спряха да работят миналия четвъртък.

Когато някои приложения на Twitter на трети страни станаха неизползваеми миналата седмица, първоначално се смяташе, че може да има някакъв вид грешка, причиняваща прекъсването. Само най-популярните клиенти на Twitter бяха засегнати и блокирани от API на Twitter, което може би показва вътрешна грешка. Тъй като Twitter отказа да коментира ситуацията в продължение на дни обаче, стана ясно, че това е умишлено решение. През уикенда, Информацията каза, че във вътрешен канал на Slack старши софтуерен инженер в Twitter изясни, че спиранията са направени нарочно, което предполага, че много служители на Twitter дори не са били наясно какво се случва.

Не е известно защо Twitter е предоставил толкова малко информация за това какво се случва с много популярни приложения на Twitter на трети страни, които съществуват от години, нито дали тези приложения отново ще получат достъп до API, ако бъдат направени промени. Разработчици като Iconfactory и Tapbots (отговорни съответно за Twitterrific и Tweetbot) не получиха предупреждение за спирането и не им беше предоставена информация защо техните приложения са спрели да работят.

Приложения като Tweetbot съществуват от повече от десетилетие към този момент, с лоялни потребители, пълни екипи от разработчици и голяма инвестиция в социалната мрежа. Разработчиците изразиха своето разочарование от решението на Twitter и липсата на комуникация, както и дългогодишните потребители на Twitter.

MacStoriesнапример, нарече действията на Twitter „позорни“ и „непрофесионални“, като Twitter демонстрира „пълна липса на уважение“ към ролята, която приложенията на трети страни са изиграли за успеха на социалната мрежа.

Джейсън Снел нарече действията на Twitter „безсмислени, безкласови и страхливи“, а Джон Грубер каза, че това вероятно е краят на редовното му използване на Twitter като клиент на Twitter, което е „ужасно“.

На този етап не е ясно кога и дали ще получим повече информация за Twitter клиенти на трети страни от Twitter, нито дали приложенията, на които е бил отменен достъпът до API, ще се върнат в някакъв капацитет. Tapbots сега ускорява разработката на Ivory, своето приложение за социалната мрежа Mastodon, а Крейг Хокънбери от Twitterrific каза, че ще проучи концепцията за наистина универсална времева линия, която използва как отворените стандарти могат да се използват по „нови и различни начини“.

Източник : www.macrumors.com